کاربرد بخار در صنایع غذایی

کاربرد بخار در صنایع غذایی

کاربرد بخار در صنایع غذایی در فرآیندهایی مثل گرمایش، خشک کردن، رطوبت دادن، پختن، تخمیر، نظافت و استریلیزه کردن و … می باشد. هر کدام از این کاربردها به دما و رطوبت خاصی نیاز دارند.

در گذشته برای برخی از این کاربرد ها از دیگ روغن داغ به جای دیگ بخار استفاده می شد. برای جزییات بیشتر ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

مزایای دیگ بخار نسبت به دیگ روغن و دیگ آب گرم چیست؟

انرژی حرارتی بخار بسیار زیاد است و بدلیل سبک وزن بودن و تراکم پایینی که دارد سرعت حرکت بالایی دارد و به نسبت آب و روغن راحت‌تر حرکت می‌کند.

همچنین برای حرکت روغن و آب نیاز به پمپ می باشد در حالی که بخار با فشار خود دیگ بخار انتقال پیدا می‌کند. همچنین درجه حرارت بخار به نسبت آب داغ بیشتر است و در مقایسه با دیگ روغن داغ هزینه بهره برداری پایین تری دارد به همین دلیل در صنایع مختلف استفاده‌های فراوانی دارد.

 

در صنایع غذایی نیز استفاده‌های زیادی از دیگ بخار می‌شود در ادامه برخی از این کاربردها آورده شده اند:

کاربرد بخار در صنایع غذایی

۱-فرآوری شیر و تولید صنایع لبنی

همانطور که در مطلبی با عنوان “دیگ بخار در صنایع لبنی چه کاربردهایی دارد؟” عنوان شد دیگ بخار در صنعت لبنیات کاربرد گسترده‌ای دارد و در قسمت‌های مختلف از جمله گرمخانه های تولید ماست و پنیر، برای گرم کردن آب مصرفی و شستشوی ظروف مورد استفاده، جهت پاستوریزه و هموژنیزه کردن شیر و همچنین تولید شیر خشک استفاده می شود.

۲- دیگ بخار تولید قند،نبات و آب نبات

این مورد نیز به تفضیل و در مقاله کاربرد دیگ بخار در تولید قند بررسی شده است. در این کاربرد دیگ بخار برای حرارت دادن و غلیظ کردن شربت مورد استفاده قرار می گیرد، در مرحله بعد شربت تغلیظ شده درون قالب ریخته می‌شود و پس از گرفتن آب آن با به گرمخانه‌ای که توسط بویلر گرم شده فرستاده می شود تا فرآیند تبلور انجام شود.

برخی از این فرآیندها توسط دیگ روغن داغ نیز قابل انجام است.

 

۳- دیگ بخار در تولید کیک و کلوچه و شکلات‌

حرارت مورد نیاز جهت فرآوری و تغلیظ مایع شکلات و همچنین پخت کیک و کلوچه توسط دیگ‌های صنعتی تهیه می شود.

 

۴- دیگ بخار در تولید گیاهان گلخانه‌ای

جهت تولید گیاهان گلخانه ای داشتن رطوبت و گرمای مناسب یکی از اساسی ترین نیازهاست. اینکار توسط دیگ بخار امکان‌پذیر است. همچنین ضدعفونی نمودن خاک و از بین بردن آفات بدون استفاده از مواد شیمیایی از دیگر مزایا و کاربردهای بخار در گلخانه‌ها می باشد.

 

۵- دیگ بخار در تولید قارچ

همانند گلخانه ها برای تامین رطوبت و گرمای مناسب و همچنین کنترل آن در سالن های تولید قارچ از دیگ بخار در استفاده می شود. همچنین بخار می تواند برای ضدعفونی نمودن کمپوست و بستر تولید قارچ مورد استفاده قرار گیرد.

 

۶- دیگ بخار در فرآوری گوجه فرنگی و تولید رب و سس

در فرآیند تغلیظ آب گوجه فرنگی و تهیه رب از حرارت تولید شده بوسیله بویلر ها استفاده می شود. آب گوجه فرنگی از مسیرهایی که معین شده عبور داده می شود و طی آن به غلظت مورد نظر رسیده و با حرارت کافی فرآیند آماده شدن رب صورت می‌پذیرد.

استفاده از دیگ‌های صنعتی و بویلرها در صنایع غذایی به این موارد و کاربردهای ذکر شده محدود نمی‌شود و با توجه به نوع محصول هر جایی که دما و بخار مورد نیاز باشد می توان از دیگ بخار یا دیگ روغن داغ و دیگ آب گرم برای آن استفاده نمود. این لیست بزودی تکمیل خواهد شد.

سایر مقالات کاربردهای بخار:

کاربرد دیگ بخار در خشکشویی‌ و لاندری

بررسی ۱۲ کاربرد دیگ بخار در صنایع مختلف | ساخت دیگ بخار برای کاربردهای متفاوت

عمل آوری بتن با بخار – استفاده از بخار در ساخت بتن

کاربرد دیگ بخار در صنعت داروسازی

کاربرد دیگ بخار برای تهیه رب گوجه فرنگی

کاربرد دیگ بخار در بیمارستان | اهمیت بخار برای بیمارستان

کاربرد بخار در صنعت تولید کاغذ

کاربرد بخار در صنعت فرش

کاربرد دیگ بخار در تولید قند

ضدعفونی خاک با بخار

استفاده از بخار در صنعت پوشاک

کاربرد دیگ بخار در صنعت پلاستیک سازی

کاربرد دیگ بخار در صنایع لبنی

استفاده از آب به عنوان انرژی در صنعت و کاربردهای بخار در صنعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *