عملكرد دی اريتورها

دی اریتور افشانکی

در دی اریتور افشانکی (شکل1) آب تغذیه دیگ توسط افشانک 1) در فضای حاوی بخار اشباع (فضای بالای آب مخزن) اسپری می شود.

 

مقاله مجله صنعت تاسیسات

 

بخار مورد نیاز نیز از طریق منیفلد بخار(2) وارد مخزن می شود. بخشی از بخار تزریقی صرف گرم کردن آب ذخیره شده در مخزن می شود و الباقی بصورت حباب هایی به سطح آب رفته و به فضای بالای آب انتقال می یابد.

آب هوازدایی شده از دورترین ناحیه نسبت به افشانک ها(3)، از مخزن خارج و به سمت پمپ تغذیه دیگ جریان پیدا می کند. هر چه میزان این فاصله بیشتر باشد، زمان ورود تا خروج ان به دی اریتور افزایش یافته (حداقل 25 دقیقه) و این امر تاثیر بسزایی در افزایش کیفیت فرآیندهای هوازدایی و پیش گرم سازی خواهد داشت.

 

بیشترین محل تجمع و تمرکز گازهای جدا شده از آب تغذیه دیگ و بویلر بخار در محل تماس قطرات آب با بخار (در محدوده اطراف افشانک ها) می باشد.

در دی اریتورهای بزرگتر جهت جمع آوری و هدایت گازهای جداسازی شده و افزایش میزان تمرکز آنها، پره هایی را در محدوده اطراف افشانک نصب می کنند.

این محدوده (4) بدلیل داشتن بیشترین تمرکز گازهای جداسازی شده، مناسب ترین مکان برای نصب شیر اتوماتیک هواگیر و تخلیه آنها به فضای خارج از دی اریتور می باشد.

منفیلدهای دیگری (5) نیز جهت تجمع قطرات آب اسپری شده و جاری کردن انها بر روی سطح آب درون مخزن، بصورت V شکل، نصب می شوند.

جدار داخلی این دی اریتورها نیز با پوشش مخصوص و قابل ترمیمی آغشته شده که از آنها در مقابل خوردگی و فرسایش محافظت می کند.

 

انواع افشانک ها و مکانیزم عملکردی

همانطور که قبلا شرح داده شد، جهت اسپری و پاشش آب در دی اریتورها، از افشانک ها استفاده می شود. شکل 2 افشانکی با توان اسپری ثابت و کمتر از نمونه قبلی، در شکل 3 نمایش داده شده است.

 

مقاله مجله صنعت تاسیسات

 

مقاله مجله صنعت تاسیسات

اینگونه افشانک ها در طول عملکرد خود قابلیت تنظیم و تغییر ظرفیت اسپری آب را نداشته و روزنه های موجود در داخل آنها در اثر افزایش ناگهانی حجم آب ورودی، دچار انبساط و گاه ایجاد شکاف بر روی سطح پیستون می شوند.

این امر منجر به کاهش کیفیت مطلوب اسپری آب در مخزن و کاهش عمر مفید افشانک می شود. اینگونه افشانک ها معمولا بر روی دی اریتورهایی با ظرفیت کم نصب می شوند و توصیه می شود که اپراتورها در هر دوره سرویس دی اریتور، جهت اطمینان خاطر از عملکرد مکانیکی صحیح و کیفیت مطلوب اسپری آب، افشانک ها را تست سرد نمایند.

 

دی اریتور آبشاری (برجك دار)

در دی اريتورهای آبشاری، جريان آب به طور آهسته داخل برجك ها پاشيده شده و پس از عبور از سينی های سوراخ دار طبقاتی، به صورت آبشاری به فضای داخلی مخزن جريان می یابد.

مبنای كار دی اريتورها، افزايش دادن دمای آب تغذيه به ميزان 105 الی 1100c در فشار 1 تا 1/5 بار می باشد.
آب ورودی به دی اریتور، به کوچکترین قطرات ممکن تقسیم می شود تا اینکه میزان سطح در تماس با هوا، نسبت به جرم آن، بالا برده شود. و دمای آب افزایش پیدا می‌کند، تا اینکه در کنار این افزایش سطح، خروج گاز از مایع با سرعت بالایی انجام شود.

دی اریتور یکی از تجهیزات موتورخانه و دیگ بخار است که وظیفه آن حذف اکسیژن از آب ورودی به سیستم می باشد. در هنگام نصب این دستگاه باید به نکاتی مانند محل نصب شیر هواگیر، نحوه استفاده از مواد شیمیایی، محل نصب دی اریتور و … توجه کرد در غیر اینصورت راندمان سیستم به طور چشم گیری کاهش می یابد. همچنین باید با انواع مختلف هوازدا آشنا بود.

در اینگونه دی اریتور ها آب تغذیه دیگ بخار از بالای برجک بر روی سینی های روزنه دار داخل برجك پاشیده می شود.

مقاله مجله صنعت تاسیسات

آب تغذیه پس از عبور از روزنه های متعدد بصورت قطرات ریز به فضای پائین برجك كه محل تزریق برخلاف جهت جریان بخار پس از تزریق برخلاف جهت ریزش آب بوده (به سمت بالای برجك) و تلاقی این دو جریان باعث جداسازی گازهای محلول درآب می شود.

گازهای جداسازی شده در بالای برجك متمركز و از طریق یك شیر اتوماتیك به خارج تخلیه می شوند. هر چه مقدار ارتفاع برجك و تعداد سینی های بكار رفته داخل آن بیشتر باشد، ریزش قطرات آب بصورت پیوسته و منظم و در ایده آل ترین حالت به شكل جریان آبشاری در می آید.

این امر باعث افزایش بیشتر سطح تماس قطرات آب با جریان بخار و بالا بردن افزایش راندمان هوازدایی دی اریتور و پیش گرم سازی آب تا دمای 1050C پیش از رسیدن آن به مخزن اصلی می شود.

در دی اریتورهای با ظرفیت بالا، برای جلوگیری از كاهش دمای آب ذخیره شده، یك عدد نازل تزریق بخار در قسمت تحتانی مخزن تعبیه می شود. در مواقعی كه دمای آب از حد مجاز پایین تر می رود، شیركنترل دمای نصب شده بر روی مسیر بخار باز شده و بخار به داخل مخزن تزریق می شود.

 

نكات كاربردی جهت عملكرد بهینه دی اریتورها

در این بخش به برخی نكات قابل توجه كه در عملكرد بهینه دی اریتورها موثر است، اشاره می شود:

1- شیر اتوماتیک هواگیر

همانطور كه پیش از این گفته شد، جهت تخلیه هوا و گازهای محلول جداسازی شده از آب، از یك شیر اتوماتیک هواگیر كه بر روی دی اریتور نصب می شود، استفاده می شود.

بهترین مكان برای نصب اینگونه شیر آلات، محلی است كه در آن بیشترین تجمع و تمركز گازهای جداسازی شده وجود دارد.

نكته قابل توجه اینكه شیر اتوماتیك هواگیر قابلیت تخلیه كامل گازهای جداسازی شده را نداشته و همواره مقداری از گاز اكسیژن و دی اكسیدكربن آزادانه در فضای بالای سطح آب مخزن بهمراه بخار باقی می ماند.

بنابراین تنها راه خارج سازی گازهای باقی مانده در دی اریتور، استفاده از یك شیر تخلیه دستی در فضای مذكور وتخلیه همزمان آنها با بخار به مدت چند ثانیه می باشد.

البته این كار حتما باید توسط اپراتور دستگاه و با توجه به صلاحدید و دستورالعمل های نگهداری تعریف شده برای دی اریتور انجام پذیرد.

 

2- استفاده از تركیبات شیمیایی

یكی دیگر از روش های مكمل در هوازدایی دی اریتور و تنظیم PH آب، اضافه نمودن برخی تركیبات شیمیایی به آب تغذیه در مسیر خروجی دی اریتور (مسیر مكش پمپ دیگ) می باشد.

این تركیبات اكسیژن باقی مانده كه توسط دی اریتور جداسازی نشده را در محل تزریق جذب نموده و بصورت رسوب ته نشین می كنند.

عملكرد بهینه و مقرون به صرفه دی اریتور در جداسازی 80 درصد از گازهای محلول در آب تغذیه دیگ، در مقایسه با همان مقدار تركیبات شیمیایی اندكی كه به آب اضافه می شود، كاملا مشهود و غیر قابل انكار است زیرا هزینه های صرف شده جهت خرید این نوع تركیبات بسیار چشمگیر بوده و استفاده زیاد از آنها كاملا غیر معقول می باشد.

 

3- استفاده از یك شیر كنترل اتوماتیک تدریجی

در بسیاری از موتورخانه ها، جهت كنترل سطح آب درون مخزن دی اریتور از یك سیستم كنترل اتوماتیك ON/OFF استفاده می شود. در اینگونه سیستم ها با تغییر در میزان سطح آب مخزن با هر دوره باز و بسته شدن كامل شیر كنترل، حجم بالایی از آب سرد بطور ناگهانی وارد مخزن دی اریتور می شود.

در چنین شرایطی علاوه بر وارد آمدن شوك دمایی بالا به مخزن دی اریتور (آب تغذیه دیگ) كاهش یافته و دیگ بخار ملزم به مصرف انرژی حرارتی بیشتری می شود.

بنابراین جهت صرفه جویی در میزان مصرف سوخت دیگ، بهترین روش استفاده از یك شیر كنترل اتوماتیك تدریجی در مسیر آب پركن دی اریتور می باشد.

در اینگونه شیرآلات كوچكترین میزان تغییر در سطح آب مخزن، با باز و بسته شدن تدریجی شیر قابل كنترل بوده و آب پركن دی اریتور، به همان اندازه مورد نیاز وارد مخزن می شود و نهایتا اتلاف حرارتی ناشی از افت دمای ناگهانی آب به طرز چشمگیری كاهش می یابد.

 

4- محل نصب دی اریتور

یكی از رایج ترین مشكلات در عموم موتورخانه های قدیمی، بروز خوردگی شدید ناشی از پدیده كاویتاسیون در پمپ های تغذیه دیگ بخار و لوله های مكش آن است.

مقاله مجله صنعت تاسیسات

تحقیقات نشان می دهد كه وقوع این پدیده رابطه مستقیمی با نحوه جانمایی دی اریتور دارد. هنگامی كه فشار بخار داخل دی اریتور بنابر دلایل مختلف از مقدار استاندارد 1/2bar پایین بیاید، آب داخل مخزن كه دمایی در حدود 1050C دارد، به سرعت شروع به جوشش (تغییر فاز از حالت مایع به بخار) می كند.

در صورتی كه پمپ تغذیه دیگ و مخزن دی اریتور در یك سطح نصب شوند، افت فشار پدید آمده مستقیما بر روی پمپ و لوله های مكش آن اثر گذاشته و آب شروع به جوشیدن كرده و منجر به وقوع پدیده كاویتاسیون در پمپ می شود.

برای رفع این مشكل باید مخزن دی اریتور حداقل در ارتفاع 3 متری از فلنج ورودی پمپ تغذیه نصب شود. در این حالت هد استاتیكی بوجود امده در پشت پمپ، همواره پمپ را از افت فشارهای ناگهانی كه منجر به پدیده كاویتاسیون در آن می شود مصون می دارد.

 

5- شیر اطمینان

نصب یك عدد شیر اطمینان روی مخزن دی اریتور با فشار تنظیمی 4/bar 1، برای حفاظت از افزایش فشار ناگهانی مخزن كه ناشی از عملكرد ناصحیح شیركنترل فشار بخار می باشد، می تواند منجر به افزایش طول عمر دی اریتور و جلوگیری از صدمات احتمالی آن شود.

در نهایت رعایت نكات بالا می تواند باعث افزایش طول عمر و راندمان دی اریتورها فارغ از نوع و نحوه عملكردشان شود.

 

! کپی ممنوع * استفاده از مطالب این سایت فقط با ذكر نام منبع بلامانع می باشد * کپی ممنوع !

فرم درخواست قیمت دریافت کاتالوگ مشتریان ما نقشه فنی

دیدگاه ها بسته شده است