رفع عیب سیستم گرمایش آبی

رفع عيب سيستم گرمايش آبي

علت گرم نشدن گرمایش از کف

امروزه با رشد روزافزون فناوری شاهد روش های نوینی برای گرمایش ساختمان هستیم که در این زمینه می توان به استفاده از سیستم گرمایش مرکزی، شومینه و روش های نوین گرمایشی مانند سیستم گرمایش از کف و غیره که در زیر به آنها اشاره شده استفاده نمود.

انواع روش های گرمایشی

  • سیستم گرمایش مرکزی

در این سیستم حرارت از طریق یک سیال که اصولا آب یا بخار است از طریق لوله کشی در ساختمان پخش می شود.

  • سیستم گرمایش از کف

این سیستم که به نحوی جزو سیستم حرارت مرکزی است با استفاده از لوله هایی که در کف ساختمان کار گذاشته می شود گرما را به صورت یکنواخت در فضای ساختمان پخش می کند.

رفع عیب سیستم گرمایش آبی یکی از نیازهای اساسی نگهداری سیستم های گرمایش از کف می باشد. وقتی سیستم گرمایش “گرم نمی کند”، رفع عیب آن هم هنر است و هم علم.

فرض کنیم شما در خصوص هواگیری سیستم هر کاری از دستتان بر می آمده انجام داده اید. همچنین منبع انبساط را هم برای اطمینان ار عدم گرفتگی بررسی کرده اید، ولی مشکل هنوز باقی است.

رفع عیب سیستم گرمایش

نقش دیگ آبگرم در سیستم گرمایش از کف

 

“گرم نکردن” یک سیستم گرمایش آبی اغلب نتیجه انسداد جریان در سیستم لوله کشی است. در چنین موردی سوال کلیدی که باید از مشتری پرسید این است: “آیا سرد شدن سیستم ناگهان اتفاق افتاده یا به تدریج؟” پاسخ این سوال این سوال در رفع عیب سیستم گرمایش بسیار مهم است.

اگر”گرم کردن” ناگهان متوقف شده است، بهترین کار این است که در میان دستگاه ها و اجزاء مکانیکی سیستم دنبال عیب بگردید؛ مثل خرابی پمپ ،بسته بودن شیر و غیره. برای بررسی اجزاء سیستم راه های زیادی وجود دارد، ولی فعلا بیایید فرض کنیم همه بررسی شده و بدون عیب هستند.

 

سرد شدن تدریجی رادیاتور

نشانه دیگر این که رفع عیب سیستم گرمایش مورد نیاز است بررسی دماست، اگر اتاق به تدریج از یک طرف سرد و سردتر شده باشد؛ یعنی طبق اظهار مشتری سراسر رادیاتور گرم بوده اما به تدریج از یک طرف شروع به سرد شدن کرده و حالا فقط بخش کوچکی از طرف رادیاتور گرم باشد. در چنین موردی قبل از هرچیز رادیاتور را هواگیری کنید.

اگر مشکل برطرف نشد حتما چیزی موجب کندی جریان آب گرم در رادیاتور شده است؛ جرم و کثافت اعم از شن و قطعات آهن زنگ زده می توانند عامل این گرفتگی باشند. چون شیرها و زانوهای کوچک اجرام و کثافت را در خود نگه می دارند، معمولا با بررسی و تمیز کردن آنها می توان مشکل را رفع نمود.

 

رفع گرفتگی در بخش های مختلف بویلر

صافیY شکل نیز جزو اولین جاهایی است که باید مورد بازبینی قرار گیرد. اگر شما عادت ندارید که در سیستم لوله کشی صافی Y شکل نصب کنید، خودتان را عادت دهید! این صافی ارزان قیمت، قابل اطمینان و ساده ترین راه برای به دام انداختن جرم ها و کثافات و خارج کردن آنها از سیستم است.

دومین جایی که باید از نظر گرفتگی مورد بررسی قرار گیرد پره پمپ است. رسوبات و گاهی کثافات مانع چرخیدن پره پمپ می شوند. البته بعید است که در چنین صورتی متوجه موضوع نشویم چون نچرخیدن پره سبب شکستن کوپلینگ پمپ می شود که صدای تلق تلق آن ما را از وجود اشکال با خبر می کند.

دلمه (Crud) لغتی است که به عامل گرفتگی سیستم اطلاق می شود. البته تکنیسین های تاسیسات برای این عامل لغات و اصطلاحات خاص خود را دارند، ولی ما به آن دلمه می گوییم. دلمه در سیستم های آبی ممکن است ناشی از دو عامل باشد؛ آب و اجزاء سیستم.

 

از بین بردن رسوب بویلر

مهمترین عامل ورود دلمه به سیستم؛ خود آب است. آبی که سیستم از آن پر می شود اغلب حاوی مواد نامحلول معدنی است، و حتی بدتر از آن ممکن است گل آلوده باشد. این مواد معلق هر جا که سرعت جریان آب نسبتا کم شود رسوب می کنند.

معمولا درون دیگ آبگرم شوفاژ اگر گردش آب در سیستم متناوب باشد، مواد معلق در نقاط سطح پایین سیستم لوله کشی می نشینند. از سوی دیگر مواد معدنی موجود در آب در شرایطی که سرعت جریات آب کم و دمای آن بالا باشد از حالت معلول خارج می شوند.

و باز، دیگ شوفاژ اولین جایی است که این مواد در آن رسوب می کنند و به رغم آنچه ادعا می شود این امر در داخل دیگ های با کویل مسی یا فولادی نیز اتفاق می افتد؛ هنگامی که سرعت جریان آب از درون مبدل حرارتی دیگ کمتر از طرح باشد.

هر دو نوع دلمه باید هرچه زودتر از سیستم خارج شوند تا به دیگ صدمه ای نرسد. خوشبختانه، وقتی دلمه در مبدل حرارتی دیگ رسوب می کند، معمولا با ایجاد سر و صدا و تکان و لرزش در دیگ و کف موتورخانه، حضور خود را اعلام می دارد.

روش تمیز کردن دیگ از دلمه به مبدل و نوع آن بستگی دارد. نوع دیگر دلمه توسط خود اجزاء سیستم ایجاد می شود. معنی‌اش این است که سیستم به تدریج خودش را می خورد و نابود می کند.

 

دلیل بروز خوردگی در بویلر

این فرآیند خوردگی سیستم زمانی تسریع و تشدید می شود که سطح ph آب از حدود مجاز آن خارج گردد، یا اجزاء سیستم تاب مقاومت در برابر مواد شیمیایی اضافه شده به آب را نداشته باشند.

اما در بسیاری از موارد، دلمه نتیجه سال ها خوردگی آرام و پنهان سیستم است. باید به خاطر داشت که در صورت آب بندی خوب و کامل سیستم حلقوی بسته (closed Loop)، خوردگی احتمالا بروز نخواهد کرد.

در یک سیستم حلقوی بسته که بدون نشت باشد، خوردگی (اکسیداسیون) پس از رسیدن سیستم به تعادل متوقف می شود. این نوع دلمه مسبب اکثر گرفتگی های سیستم و”گرم نکردن”آن است.

ممکن است به تدریج آب در رادیاتورها کم و کمتر شده و نتیجتا گرمادهی آنها نیز به همان نسبت کاهش یابد تا وقتی که سروصدای ساکنین ساختمان بلند شود؛

این اغلب در شروع فصل سرد یا بلافاصله بعد از تنظیم مجدد کنترل کننده دمای آب اتفاق می افتد. معمولا این مشکل در طبقه پایین ساختمان و انتهای حلقه گرمایش پیش می آید.

بروز اشکال در کار دیگ شوفاژ

 

بررسی وجود رسوب در بویلر

اگر شما به وجود دلمه در سیستم مشکوکید، اختلاف دمای لوله های رفت و برگشت را در ناحیه ای که مشکل “گرم نکردن” در آن بروز کرده، مورد بررسی قرار دهید. در بیشتر سیستم های جدید گرمایش آبی در آمریکای شمالی، بیشترین اختلاف دمای مورد انتظار بین لوله های رفت و برگشت ۳۰F۰(۱۶/۷C۰) است.

اما خیلی از طراحان هنوز اختلاف دمای ۲۰۰F(11/1۰C) را معقول می دانند. اگر اختلاف دما بیشتر از طرح بوده و شما خاطر جمع شدید که هیچ یک از اجزاء سیستم عیبی که موجب کندی جریان شود ندارند؛ باید دنبال گرفتگی ناشی از دلمه در جریان آب بگردید.

گاهی برای خارج کردن دلمه، تخلیه کامل سیستم بهترین راه نیست. می توان دلمه را با افزایش جریان در قسمت گرفته سیستم، به سمت یکی از نقاط پایینی سیستم هدایت و از آنجا تخلیه کرد.

بعد با سایر حلقه های سیستم را بست و حلقه گرفته را مورد بررسی قرار داد. اگر باز هم گرفته بود، باید از مواد باز کننده شیمیایی استفاده کرد.

در این صورت باید با شرکت ها یا افراد آگاه از تاثیرات اینگونه مواد مشورت کرد با استفاده از وسایل جلوگیری از جریان معکوس باید دقت نمود که این مواد شیمیایی سمی وارد لوله های آب آشامیدنی نشوند.

همچنین باید قبلا اطمینان حاصل کرد که ریختن محلول شیمیایی سمی به داخل سیستم فاضلاب (شهری) منع قانونی نداشته باشد. البته این اقدامات احتیاطی در مورد همه سیستم های آبی حاوی مواد شیمیایی باید اعمال شوند.

آب سیستم پس از چند هفته خنثی می شود و چنانچه آب تازه ای به سیستم وارد نشود (یعنی سیستم نشتی نداشته باشد و از طریق شیر اطمینان هم آبی خارج نشود)، ندرتا به اضافه کردن مواد شیمیایی تازه نیاز خواهد بود.

 

گرمای گم شده و کاهش تلفات گرمایی

نکاتی پیرامون عیب یابی و رفع عیب سیستم گرمایش آبی

عملیات تمیزکاری سیستم بطور خلاصه بدین صورت است که؛ ابتدا ماده شیمیایی تمیزکننده به سیستم اضافه شده و دلمه با آب پرفشار از سیستم شسته می شود و بعد آب تازه به سیستم وارد می گردد.

این آب قبلا آزمایش شده و ماده شیمیایی ضد خوردگی به میزان صحیح به آن اضافه می شود. بعضی از این مواد شیمیایی طوری ساخته شده اند که جدار داخلی لوله را پوشش می دهند.

شخص یا شرکتی را که در مورد استفاده از ماده شیمیایی طرف مشاوره قرار می دهید؛ در مورد چگونگی آزمایش آب و اضافه کردن میزان صحیح ماده شیمیایی شما را راهنمایی خواهد کرد.

برای جلوگیری از تشکیل دلمه در سیستم باید آن را از آب تمییز و غیر خورنده یا محلول های ناقل حرارت مورد تایید برای سیستم های آبی (از قبیل گلایکول) پر کنید.

باید اطمینان حاصل کنید که سیستم هیچگونه نشتی که مستلزم ورود آب تازه به سیستم باشد، تغذیه کننده های آب سیستم را بررسی کنید یک صافیY شکل که به راحتی قابل تمیز شدن باشد در بالا دست دیگ شوفاژ و پمپ سیرکولاتور نصب کنید.

 

همچنین نصب یک فیلتر میکرونی نوع کارتریج را جهت صاف کردن هر چه بهتر آب مورد ملاحظه قرار دهید. برنامه ای را برای بررسی و مراقبت منظم سیستم از نظر میزان ماده شیمیایی محلول در آب منظور کنید. همچنین فیلترها و صافی ها را نیز در زمانهای مشخص مورد بازبینی قرار دهید.

ترجمه و اقتباس : مهندس سید مجتبی طباطبائی

 

کپی ممنوع استفاده از مطالب این سایت فقط با ذکر نام منبع بلامانع می باشد کپی ممنوع

انواع دیگ های(بویلرهای) بخار مشهد بویلرانواع دیگهای(بویلرهای)روغن داغ مشهد بویلرانواع دیگ های(بویلرهای) آبگرم(آبداغ)-دیگ فولادی مشهد بویلربخارشوی-کارواش-تجهیزات موتورخانه-روغن حرارتی-هیتر هوای گرمفیلترشنی-مبدل حرارتی-سختی گیر-موگیر و صافی-منبع کوئل دارمقاللات تخصصی بویلر(دیگ بخار)-نرم افزارهای تخصصی-استانداردهای فنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *