نقش دیگ آب گرم در سیستم گرمایش از کف ساختمان
دیگ آب گرم یکی از اجزای کلیدی انواع سیستم های گرمایش مرکزی می باشد. امروز در اکثر ساختمان ها از سیستم حرارت مرکزی ساختمان برای گرم نمودن واحدها استفاده می شود.
یکی از انواع سیستم های حرارت مرکزی که با استقبال خوب صاحبان املاک و مهندسان ساختمان و پیمانکاران مواجه شده است سیستم گرمایش از کف می باشد.
تاریخچه سیستم گرمایش از کف
با توجه به سبک بودن هوای گرم و بالا رفتن آن در محیط اگر منبع تولید هوای گرم هم در ارتفاع وجود داشته باشد عملا هوای گرم به سطوح پایین ساختمان نمی رسد.
با توجه به این موضوع از مدتها قبل گرمایش از کف مورد توجه انسان بوده است. سیستم گرمایش از کف در آسیای شرقی و آسیای میانه قدمتی بیش از هزار سال دارد.
در منازل مسکونی ایران باستان محل نگهداری حیوانات در پایین منزل مسکونی قرار داشت تا بدین وسیله از گرمای بدن حیوانات برای گرم کردن کف منزل خود استفاده نمایند.
در روم باستان با سوزاندن چوب و ایجاد گازهای گرم این گازها از طریق کانال هایی که در کف ساختمان ایجاد می شد هوای گرم به زیر ساختمان مورد نظر انتقال داده می شد.
روش رومیان باستان بسیار مشابه سیستم های گرمایش از کف امروزی می باشد. با این تفاوت که امروزه به جای هوا آب توسط دیگ های صنعتی آبگرم گرم شده و به جای جریان یافتن درون کانال از طریق لوله های مخصوصی که در کف ساختمان تعبیه می شوند محیط را گرم می کنند.
سیستم گرمایش از کف چگونه عمل می کند؟
در سیستم گرمایش از کف حرارت کف منزل با استفاده از خاصیت تابشی به فضای خانه منتقل می شود و موجب گرم شدن محیط می شود.
زمانی که هوای منزل سرد باشد بوسیله ترموستات سیستم راه اندازی می شود. اینکار باعث می شود دیگ آب گرم دمای آب را به دمای تنظیم شده برساند.
بعد از گرم شدن آب وارد محفظه اختلاط شده و با آبی که از محیط برگشته مخلوط می شود تا به حرارت مورد نظر برسد بعد از این مرحله آب گرم توسط پمپ به لوله های تعبیه شده در کف ساختمان فرستاده می شود.
آب موجود در لوله ها حرارت خود را به کف منزل و سپس به محیط منتقل می نمایند و در ادامه چرخش مجدد به دیگ آب گرم بر می گردند.
نقش دیگ آب گرم در سیستم گرمایش از کف
همانطور که بیان شد دیگ آبگرم باعث بوجود آمدن انرژی گرمایی مورد نیاز برای سیستم گرمایش از کف می شوند. اندازه دیگ آب گرم با توجه به اندازه ساختمان و میزان بار حرارتی مورد نیاز مشخص می شود.
اگر اندازه آن کوچکتر از اندازه مورد نیاز باشد گرمایش کافی تامین نمی شود و در صورت بزرگ بودن بیش از اندازه میزان مصرف سوخت بالا می رود.
باید اندازه دیگ آب گرم به گونه ای تعیین شود که گرمای مورد نظر ساختمان در سردترین شرایط تامین شود
در چند سال گذشته با در نظر گرفتن یک ضریب امنیتی برای شرایط بحرانی ظرفیت دیگ بخار 30 در صد بیشتر از محاسبات مورد نیاز در نظر گرفته می شد تا در همه شرایط حرارت مورد نیاز تامین شود.
اما امروزه برای صرفه جویی بیشتر در هنگام محاسبات این ضریب اطمینان در نظر گرفته نمی شود تا بهای بالای انرژی جبران شود.
به همین دلیل موتورخانه های امروزی از سیستم های قدیمی تر که شرایط محیطی یکسانی داشته اند کوچکتر هستند.
تجهیزات مورد استفاده در سیستم گرمایش از کف
در یک سیستم گرمایش از کف غیر از بویلر تجهیزات دیگری شامل لوله های شیرآلات و پمپ که آب گرم را به داخل لوله ها هدایت می کند همچنین تجهیزات کنترلی مانند ترموستات نیز کاربرد دارد.
مزایای سیستم گرمایش از کف
صرفه جویی در مصرف انرژی با استفاده از سیستم گرمایش از کف
اگر این سیستم بصورت استاندارد پیاده سازی شود و قبل از لوله گذاری در کف در محل قرار گرفتن لوله ها عایق کاری شود باعث می شود تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی انجام شود.
توزیع دمای متناسب در اتاق با گرمایش از کف
در سیستم گرمایش از کف هوای گرم بطور تقریبا یکسان در فضای اتاق پخش می شود و فضای مطبوعی فراهم می آورد.
عدم وجود ذرات آلاینده در فضای اتاق
بدلیل اینکه منبع حرارتی دور از محل مسکونی قرار دارد ذرات معلق و گازهای حاصله در فضای اتاق پخش نمی شود.
سیاه نشدن دیوار و سقف به مرور زمان
با توجه به عدم وجود دوده و ذرات معلق در این سیستم بر خلاف سیستم های قدیمی دیوار و سقف منزل بعد از مدتی سیاه و کدر نمی شود.
هزینه تعمیرات و نگهداری پایین
بدلیل اینکه تجهیزات بکار رفته در گرمایش از کف ثابت هستند امکان خرابی آنها در اثر جابجایی وجود ندارد.
فضای معماری بیشتر
بدلیل اینکه تجهیزات در خارج از محل مسکونی قرار دارد فضای بیشتری برای استفاده وجود دارد و طراحی با راحتی بیشتری انجام می شود.
منبع :ترجمه از myodesie.com
مطالب مرتبط :
محاسبه سریع برای انتخاب سختی گیر رزینی در موتورخانه
بهترین روش تهیه آبگرم بهداشتی دائم در صنعت ساختمان سازی چیست؟