آموزش اپراتوری و نگهداری دیگ بخار

نگهداری دیگ بخار بصورت صحیح

نگهداری دیگ بخار بصورت صحیح

بطور خلاصه نگهداری از دیگ بخار به طریق زیر اجرا می گردد:

  1. در نظافت سالن دیگ بخار اصول بهداشت محیط چه از نظر گازهای زیان آور و چه از نظر نظافت ظاهری (گرد و غبار و روغن و …) رعایت شود.
  2. اصول ایمنی دیگ های بخار به طور دقیق رعایت شود و آموزش های لازم به اپراتورها داده شود که از خطرات دیگ بخار اطلاعات کامل داشته باشند.
  3. از نظر آب صنعتی که شامل تصفیه آب – دی اریتور– کندانس رعایت موارد را نموده و آزمایشات روزانه (در هر شیفت) دقیق انجام شود که اولاً راندمان کاری را بالا می برد ثانیاً از پوسیدگی لوله جلوگیری می نماید.
  4. از آنجایی که دیگ های بخار با خطرات زیادی روبرو هستند به موارد زیر توجه کامل باید مبذول گردد:
  • هر روز سوپاپ اطمینان با دست حرکت داده شود، تا اینکه رسوبات بوجود آمده باعث خرابی سیستم سوپاپ و بوجود آمدن مشکل فنی نگردد.
  • هر روز شیر مربوط به لول کنترل و آبنماها باز شود و آزمایش لازم به عمل آید و عمل آن باید بطریق زیر باشد: لول کنترل در مرحله اول باعث روشن شدن الکتروپمپ تغذیه خواهد شد. در مرحله بعدی باعث از کار افتادن مشعل می شود غیر از این باشد، لول کنترل سالم نمی باشد.

تقویم نگهداری از دیگ بخار

  • روزانه

نگهداری از دیگ بخار بصورت روزانه توجه به روشن و خاموش شدن دیگ بخار که از هر لحاظ باید بدون ضربه روشن شود و در زمان روشن بودن مشعل دیگ بخار شعله روشن (بدون دود) داشته باشد.

سرویس های روزانه – هفتگی و ماهانه و شش ماهه بطور دقیق انجام شود. علاوه بر آن سرویس سالیانه باید بطور دقیق انجام شود که شامل اسیدشوئی در صورت وجود رسوب در دیگ بخار‚ بررسی کاور (پوشش روی دیگ) دیگ بخار که باید به آن توجه شود.

اپراتورها در کلیه زمان بهره برداری شیرهای موجود را کنترل کرده و باز و بسته نمایند و روغن کاری و گریس کاری و روان بودن شیرآلات را در نظر داشته باشند در مواردی مشاهده می شود که شیرهای بخار مخصوصاّ شیر اصلی بخار و شیر مدار آب تغذیه بصورت گیرپاژ در آمده و از کنترل خارج شده است.

در مسیر الکتروپمپ یک عدد شیر یکطرفه و یک عدد شیر فلکه قرار دارد که هر دو باید از عملکرد خوبی برخوردار باشند به دلیل اینکه برگشت بخار بطرف الکترو پمپ باعث خرابی سیل پمپ شده و اختلال در مسیر آبرسانی ایجاد می شود.

شیر تخلیه دیگ بخار در هر شیفت (بسته به مواد شیمیایی که تزریق می شود) باز شود و در هر مرتبه چند ثانیه (بستگی دارد به ظرفیت دیگ بخار) عمل زیرآب زدن انجام شود که مواد معلق به طرف بلودان هدایت شود چنانچه این عمل انجام نشود دیگ بخار پس از مدتی پر از رسوبات خواهد شد.

  • هفتگی

هر هفته حداقل یک مرتبه فتوسل آزمایش گردد بطریقی که فتوسل از مدار خارج و در تاریکی قرار گیرد که این عمل باعث خاموش شدن مشعل خواهد شد.

خطری که معیوب بودن فتوسل دیگ بخار را تهدید می نماید بدین شرح است که فتوسل نمی تواند سوخت مورد نیاز را کنترل نماید. در نتیجه داخل دیگ بخار (کوره) پر از سوخت می گردد (گازوئیل-گاز) و یکباره در اثر جرقه سوخت داخل کوره مشتعل شده و باعث انفجار دیگ بخار خواهد شد.

هر هفته حداقل یک مرتبه پرشر سوئیچ های بغل تابلو باید آزمایش شود در حدی که به نقطه باز شدن سوپاپ اطمینان برسد در این حالت سوپاپ اطمینان عمل کرده و مشعل دیگ بخار نیز باید در این حالت خاموش شود و پس از اینکه پرشر سوئیچ دقت لازم را داشت مجدداّ به حالت اولیه بر می گردد.

  • شش ماهه

در هر شش ماه در مورد  نگهداری از دیگ بخار  باید سرویس های روزانه و هفتگی و ماهانه و شش ماهه و در پایان سرویس سالیانه باید انجام گردد. علاوه بر آن برس زدن داخل لوله های آتشخوار و شستشوی آن جزء واجبات است و این عمل موجب کاهش مصرف انرژی خواهد شد.

بطور مثال ۶۵ لیتر گازوئیل یک تن بخار تولید می نماید در غیر این صورت افت راندمان ایجاد شده و در داخل دیگ یا رسوب وجود دارد یا لوله های آتشخوار پر از دوده شده است.

سرویس مشعل – تعویض بلبرینگ های الکتروموتور مشعل – الکتروموتور پمپ جزء سرویس های شش ماهه می باشد. چنانچه بلبرینگ ها به موقع تعویض نشود باعث خرابی الکتروموتورها خواهد شد.

  • سالانه

از آنجایی که سالانه باید آزمایش تست هیدرواستاتیک انجام شود در نتیجه نشتی لوله ها و نشتی محل جوشکاری ها مشخص و تعمیر خواهد شد. رنگ آمیزی کل مدار باز (لوله ها و شیرآلات و غیره) هر سال باید انجام شود که از پوسیدگی فلزات جلوگیری شود.

بالاتر از همه موارد یازده گانه بالا توجه اوپراتور در زمان بهره برداری از دیگ بخار و تهیه گزارش های لازم می باشد که باید به آن توجه شود و برای این منظور باید جداولی تهیه شود و در آن خلوص آب تصفیه شده و فشار بخار و فشار سوخت و مقدار موجودی سوخت و ستونی هم برای توضیحات لحاظ شود که مدیر مسئول بتواند حالت های غیر استاندارد و اضطراری را به موقع کنترل کرده و از خطرات احتمالی جلوگیری نماید.

 

کاربری درست و نگهداری دیگ بخار بصورت مناسب و سیستم توزیع بخار می تواند صرفه جویی خوبی در صورتحساب انرژی مصرفی در پی داشته باشد. از آنجایی که خیلی از بویلرها با راندمان ۶۵  تا  ۷۵ درصدی کار می کنند باقی مانده پول مصرفی بابت سوخت یا بصورت دود از دودکش خارج می شوند و یا در تخلیه هدر می روند.

موارد کم هزینه یا بدون هزینه معمولا در کمتر از یکسال هزینه خود را پرداخت می کنند و باید در برنامه ریزی منظم سالانه قرار گیرند.

موارد مهم در اپراتوری و نگهداری دیگ بخار

  • از شرکت خدماتی بخواهید تجزیه و تحلیل مفصلی از سیستم شما انجام دهند. این بررسی شامل بررسی شعله مشعل، میزان دود خروجی از دودکش، نسبت هوا به سوخت، دمای دودکش دیگ موتورخانه ، تنظیم مناسب هوای احتراق، بررسی میزان دی اکسید کربن خروجی از دودکش و کنترل های دیگر می باشد.
  • انجام دوباره تنظیمات و تعمیرات در صورت لزوم
  • اگر میزان رسوبات معدنی در داخل دیگ زیاد باشد باعث کاهش راندمان و کارایی دیگ خواهد شد و ممکن است باعث فشار آمدن به دیگ و ایجاد نشتی شود. تصفیه مناسب شیمیایی و کنترل میزان ph آب دیگ بخار باعث کم شدن میزان رسوبات خواهد شد و در نتیجه پتانسیل خوردگی کاهش می یابد. در زمان خاموشی دیگ میزان رسوبات را بررسی کنید.
  • دمای گاز دودکش ها نباید از ۱۵۰ درجه بیشتر از دمای آب یا بخار باشد. در صورت تجاوز از اختلاف دمای مطلوب، لوله های جانبی آتش را تمیز و خرد کنید تا دوده و رسوب آن خارج شود. در صورت لزوم از دماسنج پشته استفاده نمایید.
  • عایق دیگ بخار، آجر نسوز و پوشش دیگ بخار را برای نقاط و محل های که نشت هوا دارد بررسی کنید و در صورت لزوم تعمیر نمایید.
  • در صورت عدم وجود مهر و موم محکم واشر درب دیگ را تعویض نمایید.
  • مصرف مناسب هوا در زمان احتراق ایمنی بالاتر و کارایی را تضمین می کند. ورودی هوای احتراق را با مشعل متصل نگه دارید.
  • اگر دیگ های شما بزرگ هستند، گزارش روزانه عملکرد دیگ بخار می تواند بسیار مفید باشد. جدولی از دما و فشار بخار میزان اکسیژن و گاز co2 ، جریان بخار و مایعات و ساید داده های دیگ بخار را یادداشت نمایید. تغییر از حالت عادی می تواند نیاز به تمیز کردن لوله ها و نازل ها، تنظیم فشار یا اتصال و هوا یا سوخت و یا تنظیمات مربوط به آن داشته باشد.
  • شیر بلودان کوچک و مکرر در بویلر نسبت به بلودان بزرگتر با تعداد کمتر تاثیر بیشتری دارد. با توجه به آزمایشات منظم دیگ بخار و آب آن را بررسی کنید نازل ها و مشعل را بررسی نموده و در صورت کثیف بودن آنها را تعویض نمایید.
  • پیلوت گازی را با پیلوت برقی جایگزین نمایید.
  • بطور مرتب تله های بخار را بررسی نمایید بازرسی باید در هنگام عملیاتی شدن تجهیزات انجام شود.
    1. تجهیزات یا شیر بخار را خاموش کنید، چند دقیقه صبر کنید و مجدداً راه اندازی کنید. به صدای تله بخار گوش دهید تا ببینید همانطور که انتظار می رود باز یا بسته می شود.
    2. دریچه های مخزن کندانس را بازرسی کنید. اگر بخار از دریچه های سقفی پاشیده می شود، این نشانه ای از یک یا چند نقص در سیستم برگشت میعانات است.

منبع : وبسایت energy depot

یک چک لیست دیگ بخار کامل برای نگهداری و امنیت بیشتر

۱۵ راه افزایش کارایی دیگ بخار

روش های سرویس و نگهداری دیگ بخار

۷ مرحله برای راه اندازی بویلر پرتابل پشتیبان

جلوگیری از یخ زدگی در بویلرها

۶ کاری که باید در هنگام خارج کردن دیگ بخار از حالت سرویس‌دهی انجام داد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *