تست اولتراسونیک تله های بخار

تست اولتراسونيك در تله‌های بخار

تجهیزات تست اولتراسونیک بعنوان یکی از ابزارهای تشخیص عیوب در سیستم‌های بخار و کندانس امروزی شناخته می‌شوند. یکی از مهم ترین کاربردهای اینگونه تجهیزات، تست تله‌های بخار و تعیین نحوه عملکردشان می‌باشد.

تست اولتراسونیک

تست اولتراسونیک

در این روش دستگاه اولتراسونیک سیگنال هایی با فرکانس بالا را که غالبا خارج از محدوده شنوایی انسان می‌باشند (بین ۲۰ تا۱۰۰KHZ) از محل خروجی تله بخار دریافت کرده و آنها را به سیگنال‌های قابل سنجش تبدیل می‌کند.
سپس با انتقال این سیگنال ها از طریق گوشی (هدفون) و صفحه نمایش، امکان تشخیص صدا و تغییر در نحوه عملکرد و یا خرابی تله بخار را برای اپراتور میسر می‌سازد.

به دلیل دقت حساسیت بسیار بالای این دستگاه در دریافت و تبدیل سیگنال های تولیدی در تله بخار، اپراتور می‌تواند علاوه بر تشخیص خرابی کامل تله بخار، از نشتی‌های بخار در آن نیز مطلع شود.

در حقیقیت دستگاه می‌تواند حتی نخستین سیگنال های تولیدی در هنگام شروع به کار تله بخار را پوشش داده و ناظر مناسبی در نحوه عملکرد آن در طول مدت کارکردش باشد.
به همین تست اولتراسونیک تله های بخار بعنوان یکی از موثرترین روش های قابل دسترس جهت تشخیص خرابی و یا نشتی تله های بخار شناخته می‌شود.

 

نحوه استفاده از دستگاه اولتراسونیک جهت تست تله بخار

تست اولتراسونیک

تست اولتراسونیک

اولین قدم پیش از به کارگیری دستگاه جهت تست تله بخار، تنظیم میزان حساسیت آن در دریافت فرکانس‌های تله بخار با توجه به شرایط کارکردش می‌باشد.
به دلیل تنوع بالا در مدل ها و نحوه تنظیمات دستگاه های اولتراسونیک، استفاده از یک روش استاندارد و همگانی جهت کالیبراسیون آنها می‌تواند راه حل مناسبی برای انجام تنظیمات اولیه در اینگونه تجهیزات باشد.
در این روش میزان درجات حساسیت دستگاه را (از نقطه شروع تا پایان)، فارغ از مقدار و یا چگونگی درجه بندی به صورت درصدی (۱۰۰%-۰) در نظر می‌گیریم.
در این صورت با توجه به رنج فشار ورودی و خروجی تله بخار و استفاده از تقسیم بندی شکل ۲ در چرخاندن پیچ تنظیم دستگاه، می‌توانیم میزان درجه حساسیت مورد نیاز جهت افزایش کیفیت سیگنال های دریافتی را بدست آوریم.

تست اولتراسونیک

تست اولتراسونیک

لازم به ذکر است تنظیم میزان حساسیت دستگاه جهت افزایش کیفیت سیگنال های دریافتی برای نقاط مختلف متفاوت است و اپراتور باید در هر مرحله از تست با توجه به شرایط مذکور حساسیت دستگاه را تغییر دهد.

جمع آوری اطلاعات از نقاط مختلف تله بخار

پس از انجام تنظیمات اولیه، اپراتور می‌تواند نسبت به جمع اوری اطلاعات از نقاط مختلف تله بخار (حداقل سه نقطه یا بیشتر) اقدام نماید.

شناخت محل های مناسب در هنگام تست تله بخار (شکل ۳) یکی از مهم ترین عوامل در جمع اوری اطلاعات دقیق جهت اظهار صحیح نسبت به عملکرد تله بخار می‌باشد.

پس از اتمام جمع آوری اطلاعات، اپراتور باید کلیه نتایج خوانده شده توسط دستگاه را با یکدیگر مقایسه کند. تجربه نشان داده است که موثرترین جواب برای اعلام نتیجه نهایی تست، از خروجی تله بخار یعنی محل روزنه تخلیه کندانس، بدست می‌آید.

البته باید توجه داشت که محل روزنه تخلیه کندانس تله های بخار مختلف، همانطور که در شکل ۴ نمایش داده شده بر اساس نوع و نحوه عملکردشان متفاوت است.

همانطور که ذکر شد جواب های خوانده شده توسط یک دستگاه اولتراسونیک از دریافت سیگنال های تولید شده در یک ایستگاه تله بخار (ناشی از پارامترهایی از قبیل عبور جریان بخار، عبور جریان کندانس، باز و بسته شدن تله بخار و ….) حاصل می شود.

 

دستگاه تست اولتراسونیک سیگنال های دریافتی را به ۲ طریق به اپراتور منتقل می کند:

  1. بصورت شنوایی (از طریق گوشی)
  2. بصورت شهودی (از طریق صفحه نمایش )

به یاد داشته باشیم که عبور و تخلیه جریان کندانس از تله بخار با تولید صدایی شبیه به صدای غرش و انفجار در دوردست و نشت بخار از تله با تولید صدایی شبیه سوت بلند و ممتد در گوشی همراه است.

از طرفی سیگنال های تولید شده نیز به صورت تغییرات فرکانس بر روی صفحه نمایش مدرج دستگاه، نمایش داده می‌شوند.

بطور معمول تغییرات فرکانس قابل رویت بر روی صفحه نمایش به دلیل حساسیت بالای دستگاه دقیق‌تر بوده و نقش موثری در تصمیم گیری اپراتور دارد. در واقع اصوات شنیده شده در گوشی مکمل خوبی جهت اعلام نتیجه نهایی می‌باشد.

بنابراین یک اپراتور با تجربه، براحتی می‌تواند با مقایسه همزمان جواب های دریافتی توسط دستگاه (از طریق گوشی و صفحه نمایش ) بر نحوه عملکرد تله بخار نظارت و اظهار نظر کند.

 

مراحل تست اولتراسونیک تله های بخار:

در این قسمت، به شرح مختصری از پروسه تست اولتراسونیک تله های بخار می‌پردازیم:

مرحله اول -تهیه چک لیست از وضعیت تله بخار مورد نظر:

در این مرحله، اپراتور ملزم است پیش از تست تله بخار، موارد زیر را با دقت بررسی و ثبت نماید:

  1. تعیین نوع تله بخار (مکانیکی، ترمودینامیکی، ترموستاتیکی)
  2. تعیین مشخصات و شرایط کارکرد تله بخار (سایز، اختلاف فشار کارکرد تله بخار، نوع اتصال و…)
  3. اطمینان از صحت نصب تله بخار با توجه به نوع تله بخار و جهت تخلیه کندانس نشان داده شده بر روی آن
  4. اندازه گیری دمای لوله بخار قبل از ورود به مصرف کننده و لوله کندانس قبل از ورود به تله بخار (۲ دما باید تقریبا یکسان باشند)
  5. اندازه گیری دمای دو طرف تله بخار
  6. تعیین محل‌های دقیق استفاده از دستگاه (روزنه تخلیه کندانس، نقاطی در خطوط بالا دست و پائین دست تله بخار)

تجارب بدست آمده از تست تله های بخار سایت‌ها و موتورخانه های مختلف، نشان می‌دهد که عدم رعایت هر کدام از موارد فوق الذکر، منجر به گمراهی اپراتور در مقایسه اطلاعات خوانده شده و بروز خطا در اعلام نتایج نهایی تست می‌شود.

 

مرحله دوم-تست اولتراسونیک تله‌های بخار:

در این مرحله، همانطور که شرح داده شد اپراتور باید پیش از استفاده دستگاه، با توجه به فشار کاری تله بخار (شکل۲) میزان حساسیت دستگاه را در دریافت فرکانس های تولیدی تنظیم نماید. پس از انجام تنظیمات اولیه اپراتور می تواند با تماس دستگاه به نقاط مورد نظر، شروع به تست جمع آوری اطلاعات از تله بخار نماید.

 

تست اولتراسونیک تله های بخار

تست اولتراسونیک تله های بخار

اطلاعات خوانده شده که در هر مرحله از تست به طور همزمان از طریق گوشی و صفحه نمایش به اپراتور منتقل می‌شوند، رابطه مستقیمی با موقعیت تله بخار از لحاظ تست (باز و بسته بودن، در حال تخلیه، مسدود بودن و….) دارند. بنابراین اپراتور می‌تواند براحتی در هر مرحله تست از موقعیت تله بخار مطلع شود.

جدول ۱ میزان تغییرات رنج فرکانس دستگاه در موقعیت های مختلف در طول مدت کارکرد یک تله بخار سطل معکوس (باکت) را نشان می‌دهد (شکل۵).

 

تست اولتراسونیک تله های بخار

تست اولتراسونیک تله های بخار

 

تست اولتراسونیک تله های بخار

تست اولتراسونیک تله های بخار

جدول ۱

بنابراین یک اپراتور با تجربه می‌تواند با استناد بر نتایج ثبت شده در هر مرحله تست، از موقعیت و وضعیت دقیق تله بخار مطلع شده و با مقایسه آنها، نتیجه نهایی را نسبت به نحوه عملکرد تله بخار اعلام نماید.

مشخص است که تست اولتراسونیک ماهانه و مداوم تله های بخار منجر به کاهش بخش اعظمی از تلفات انرژی در موتورخانه ها و سایت های صنعتی شده و با نظارت و انجام مدیریتی صحیح، گام بزرگی در کاهش هزینه های مصرف انرژی در مجموعه ها برداشته می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالات مربوطه را مطالعه فرمایید:

تست های لازم برای دیگ بخار

اشکالات تله های بخار-۱-۱۳۰

استفاده از مطالب این سایت فقط با ذکر نام منبع بلامانع می باشد 

انواع دیگ های(بویلرهای) بخار مشهد بویلرانواع دیگهای(بویلرهای)روغن داغ مشهد بویلرانواع دیگ های(بویلرهای) آبگرم(آبداغ)-دیگ فولادی مشهد بویلربخارشوی-کارواش-تجهیزات موتورخانه-روغن حرارتی-هیتر هوای گرمفیلترشنی-مبدل حرارتی-سختی گیر-موگیر و صافی-منبع کوئل دارمقاللات تخصصی بویلر(دیگ بخار)-نرم افزارهای تخصصی-استانداردهای فنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *