اقدامات احتیاطی آزمون فشار هوا در مخازن

استاندارد جوشکاری دیگ های بخار

اقدامات احتیاطی پیش از آزمون فشار هوا به منظور حفظ ایمنی و پیشگیری از مشکلات اجرایی بسیار لازم و حیاطی است. از اینرو در ادامه دستورالعمل تست فشار هوا در مخازن ارائه شده است. همچنین به استانداردهای موجود در این زمینه نیز اشاره شده است.

اقدامات احتیاطی پیش از آزمون فشار هوا

  • استاندارد  UW-50

بخش  UW-50 از ASME VIII مقرر کرده است که همه ی جوش های نزدیک به گشودگی ها و حفره ها و جوشکاری همه ی اتصالات مخزن برای وارسی ترک های سطحی به شکل ۱۰۰% مورد آزمون ذرات مغناطیسی با مایع نفوذی قرار گیرند.

  • استاندارد BS 5500

براساس BS 5500 لازم است که محاسبات و طراحی مرور شود تا ضریب ایمنی به کار رفته در طراحی مخزن بررسی و تایید شود. آزمون های غیر مخرب لازم همان است که برای کاربردهای رده ی ۱و ۲ مشخص شده اند. به اضافه ی آزمون ترک یابی سطحی (به روش ذرات مغناطیسی با مایع نفوذی) به شکل ۱۰۰% بر روی تمام جوش های دیگر.

بهتر است پیش از اجرای آزمون فشار هوا حتی اگر استاندارد مورد استفاده شرایطی برای آن تعیین نکرده باشد آزمون های غیر مخرب حجمی و ترک یابی سطحی به شکل ۱۰۰% انجام شود.

دستورالعمل تست فشار هوا در مخازن

  1. مخزن باید درون یک گودال یا میان دیواره های محافظ قرار داشته باشد.
  2. دمای محیط باید به اندازه کافی بالاتر از دمای انتقال شکست ترد ماده باشد. از هوا هم میتوان استفاده کرد ولی گازها ی خنثی مانند نیتروژن برتری دارند.
  3. فشار باید به آرامی و مرحله به مرحله به میزان ۵تا ۱۰ درصد افزایش پیدا کند و در هر مرحله اجازه داد که هوای درون مخزن تثیت شود.

براساس ASME بیشترین فشار ازمون ۱۲۵درصد فشار طراحی تعیین شده است ولی بهتر است که شرایط مندرج در استاندارد را به دقت مطالعه و بررسی کنید. براساس BS 5500 بیشترین فشار آزمون ۱۵۰ درصد فشار طراحی تعیین شده است.

پس از رسیدن به فشار نهایی آزمون مخزن را جدا کنید و هر روز هر نوع افت فشار را وارسی کنید. به یاد داشته باشید که افزایش دمای ناشی از تراکم هوا می تواند بر اندازه های خوانده شده فشار اثر گذارد. (قانون گرما)

مشاهده مطلب در قالب فایل پی دی اف (pdf)دانلود pdf
مشاهده مطلب در قالب تصویر (jpg)دانلود عکس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *