بررسی کیفیت بخار

بررسی کیفیت بخار
کیفیت بخاری که در اختیار تجهیزات مصرف کننده قرار می گیرد، باید دارای شرایط و ویژگی هائی خاص باشد:
  1. به مقدار کافی و درست تامین شود.
  2. در درجه حرارت و فشار مناسب باشد.
  3. فاقد هوا و گازهای غیر قابل کندانس باشد.
  4. تمیز و پاکیزه باشد.
  5. حتی المقدور خشک باشد.

در ادامه به تشریح ویژگی های موثر در تعیین کیفیت بخار می پردازیم.

۱. مقدار صحیح بخار

جریان کامل بخار جهت هر مبدل یا فرآیند حرارتی باید بطور کامل و در مقدار مناسب تامین شود تا حرارت کافی انتقال داده شود. جریان بخار بیش از اندازه، احتمالا موجب جوشش و یا صدمه به تولید شده و جریان بخار کم نیز از کیفیت آن خواهد کاست. بدین منظور، دبی بخار باید بطور صحیح محاسبه شده و لوله ها بدرستی اندازه گذاری شوند.

۲. فشار و دمای مناسب بخار

بخار باید در دما و فشار صحیح به مصرف کننده ها رسانده شود. بدین منظور نیز اندازه گذاری صحیح لوله ها و شیرآلات ضروری است. نکته مهم این است که با وجود ارتباط مستقیم فشار و دما در بخار اشباع، حتی در صورت قرائت مقدار صحیح فشار، ممکن است دمای مورد نظر بعلت وجود هوا و یا گازهای غیرقابل تقطیر تامین نگردد.

۳. هوا و گازهای غیر قابل تقطیر

در هنگام راه اندازی سیستم لوله ها و تجهیزات پر از هوا هستند. حتی در صورتی که قبل از خاموشی سیستم، کل مجموعه پر از بخار باشد بعلت سرد شدن لوله ها و تشکیل کندانس، خلاء نسبی ایجاد شده و هوا بداخل لوله ها وارد خواهد شد.
ورود بخار به داخل سیستم، هوا را به طرف نقاط تخلیه و یا دورترین نقطه نسبت به ورودی خواهد راند و بنابراین تله های بخار مورد استفاده در نقاط تخلیه باید قابلیت تخلیه هوای مناسب را داشته باشند و در انتهای مسیرهای بخار نیز از شیر اتوماتیک هواگیر استفاده گردد.

در عین حال، در صورت وجود توربولانس، مخلوطی از بخار و هوا به سمت سطوح انتقال حرارت حرکت می نمایند. با کندانس شدن بخار، لایه ای از هوا در پشت سطوح باقی مانده که بعنوان مانعی در برابر انتقال حرارت عمل می نماید.

شکل۱ : تجهیزات فرآیندی بخار با نصب شیر هواگیر و صافی

اهمیت کیفیت بخار

زمانی که حباب­‌های بخار در یک بویلر تشکیل می­‌شوند، بر سطح آب شناور شده، فروپاشیده و بخار را آزاد می‌سازند. با فروپاشی هزاران عدد از این حباب­‌ها، افشانه­‌های میکروسکوپیک قطرات به داخل فضای باز بالای آب پرتاب می‌شوند.

اثری مشابه را می‌توان با قرار دادن دست بر سطح بالای یک لیوان نوشیدنی گازدار تازه ریخته شده مشاهده نمود. در این شرایط، حباب‌های دی ­اکسید کربن فرو پاشیده و قطرات آب را بر روی دست شما اسپری می‌کنند.

در یک بویلر، همانند لیوان حاوی نوشیدنی گازدار، افشانه­‌های متمرکز لایه‌ای از کف را در سطح آب ایجاد می‌نمایند. این لایه کف می­‌تواند دارای اندازه‌های متفاوتی باشد و تأثیری شدید نیز بر کیفیت بخار خواهد گذاشت. یک لایه ضخیم کف احتمال معلق شدن آب در بخار را افزایش داده و کیفیت بخار پایینی را به دنبال خواهد داشت.

کشیده شدن آب بویلر به داخل بخار شرایطی است که عموماً از آن با نام «انتقال» یاد می‌شود. بطور مشابه، بخار موجود در لوله­ کشی‌ها که در تماس با سطوح سرد قرار می‌گیرد، چگالیده شده و در کف سیستم لوله‌کشی جمع می‌شود.

جریان آشفته در خطوط بخار می‌تواند قسمتی از این آب چگالیده را به داخل خود بکشاند. باید در نظر داشت که حتی وجود مقدار کمی آب معلق در بخار نیز نامطلوب خواهد بود.

 

مخلوط بخار و هوا

وجود هوا در بخار موجب کاهش درجه حرارت می گردد. فشار کلی مخلوطی از گازها، برابر با فشار جزئی تک تک گازهای تشکیل دهنده مخلوط می باشد. این اصل به قانون دالتون معروف است:

توجه: معادله فوق، معادله ترمودینامیکی بوده و با bar a نشان داده می شود.

مثال ۱ : مخلوطی از بخار و هوا با فشار ۴ bara و نسبت حجمی ۳/۴ بخار و ۴/۱ هوا را در نظر بگیرید و دمای مخلوط را محاسبه نمائید:
بنابراین در واقع بخار دارای فشار موثر ۳ bara می باشد و به جای دمای اشباع ۰ c 144 در فشار ۴ bara دارای دمای۰ c 134 خواهد بود.

این پدیده نه تنها در مبدل های حرارتی حائز اهمیت است (محلی که آهنگ انتقال حرارت با اختلاف دما افزایش می یابد) بلکه در فرآیندهای صنعتی که به حداقل دمای لازم جهت تغییر شیمیایی یا فیزیکی در فرآیند نیاز است نیز مهم می باشد.

بطور مثال بمنظور از بین بردن باکتری ها در تجهیزات استرلیزه کننده، حداقل دمای خاصی مورد نیاز است.

 

کیفیت بخار را چگونه اندازه گیری کنیم؟

برای این منظور به دستگاه کالری متر و کنتورهای دقیق بخار نیاز است که با توجه به فشار و حجم و انرژی موجود در بخار کیفیت آن را مورد محاسبه قرار داد.

اما از آنجایی که در اکثر دیگ خانه ها چنین تجهیزاتی وجود ندارد می توان با یک تست ساده کیفیت بخار موجود را مشاهده نمود. بخار اشباع کاملا بی رنگ است و صرفا وجود اب و هوا در آن موجب دیده شدن آن می شود.

برای مثال در یک کتری در حال جوشیدن بخار خروجی از کتری در ابتدا قابل رویت نیست و در فاصله چند سانتی متری که بخشی از بخار کندانس می شود وجود آب در بخار باعث دیده شدن آن می شود.

حال همین آزمایش را می توان با بخار صنعتی انجام داد. چنانچه لوله بخار را مستقیما به اتمسفر باز کنیم در ابتدای خروجی از لوله می بایست بخار نامرئی یا به اصطلاح DRY INVISIBLE STEAM وجود داشته باشد و پس از طی مسافتی رنگ سفید به خود بگیرد. (در اثر کندانس شدن بخار) حال چنانچه بخار خروجی از همان ابتدا دارای رنگ سفید باشد کیفیت بخار مطلوب نیست.

این روش صرفا تجربی است و به کمک آن نمی توان درصد خشکی بخار را محاسبه نمود.

 

منابع دیگر نفوذ هوا بداخل سیستم بخار و کندانس

آب تغذیه ورودی دیگ می تواند حاوی مقادیری از هوای محلول باشد. آب تغذیه و کندانس وقتی در تماس با اتمسفر قرار گیرند بسرعت اکسیژن، نیتروژن و دی اکسیدکربن را جذب می نمایند. که اجزا اصلی هوا هستند وقتی آب در داخل بویلر شروع به گرم شدن می کند، هوا به همراه بخار آزاد وارد سیستم توزیع بخار می گردد.

هوای اتمسفریک دارای حجم ۷۸% نیتروژن، ۲۱% اکسیژن و ۰.۰۳% دی اکسیدکربن می باشد. با این حال، قابلیت انحلال اکسیژن حدود دو برابر نیتروژن بوده و نیز دی اکسید کربن انحلال بیشتر از ۳۰ برابر اکسیژن را دارا است.

این بدان معنی است که هوای محلول در آب تغذیه دیگ بخار شامل مقادیر زیادتری از اکسیژن و دمای تانک تغذیه معمولا در دمای بالاتر از ۰ c 80 نگاه داشته می شود و بنابراین درصدی از اکسیژن و دی اکسید کربن جدا شده و به اتمسفر برمی گردد، چرا که قابلیت انحلال گازهای نامحلول با افزایش دما کاهش می یابد.

غلظت گازهای نامحلول در آب را می توان با استفاده از قانون هنری تعیین نمود این قانون بیان می نماید که جرم گازهای قابل انحلال در حجم مشخصی از مایع، ارتباط مستقیم به فشار جزئی گاز دارد. (البته در صورتی که دما ثابت بوده و واکنش شیمیائی بین مایع و گاز رخ ندهد).

 

۴. پاکیزه بودن بخار

لایه های رسوب در دیواره داخلی لوله ها ممکن است بعلت زنگ زدگی در سیستم های فرسوده یا رسوب کربناتی در اثر آب سنگین و سخت منطقه باشد.

انواع دیگر ناخالصی که در سیستم های بخار بچشم می خورد، شامل براده های جوشکاری و یا خرده های ناشی از ابزارزنی شیر آلات و اتصالات است که هنگام نصب سیستم در لوله به جا مانده است.

این قبیل ناخالصی ها موجب افزایش آهنگ خوردگی، خصوصا در زانوئی ها و همچنین انسداد و گرفتگی در شیرهای کنترل و تله های بخار می گردد. به همین علت نصب صافی ( شکل ۲) قبل از هر تله بخار، جریان سنج، شیر کنترل و یا شیر تقلیل فشار ضروری است.

شکل ۲: صافی بخار

جریان ورودی بخار از قسمت A بداخل صفحه مشبک B و سپس خروجی C می باشد، آب و بخار از داخل صفحه توری عبور کرده و ذرات خارجی در صافی گیر خواهند نمود.

کلاهک D قابل برداشتن بوده که اجازه بیرون آوردن توری، تمیز کردن و یا تعویض احتمالی را بدست می دهد.

هنگام نصب صافی در خط بخار باید توجه داشت که قسمت توری صافی را بصورت افقی نصب نمود تا از جمع شدن کندانس و احتمال ضربه چکش جلوگیری شود.
همچنین در این نحوه قرارگیری، سطح بیشتر صافی با جریان در تماس قرار خواهد گرفت و لایه رسوب در روی سطوح انتقال حرارت نیز بعنوان عایقی در برابر انتقال حرارت عمل می نماید.

این رسوب ها معمولا در اثر عواملی مانند موارد زیر است:

– عملکرد نادرست بویلر که منجر به ورود قطرات آب و ناخالصی ها به سیستم بخار می گردد.
– سختی گیری نامناسب آب ورودی به دیگ بخار .
آهنگ تشکیل رسوب ها می تواند با مراقبت دقیق از نحوه کار دیگ و نیز تخلیه قطرات رطوبت در بخار خروجی از دیگ کاهش یابد.

۵. خشکی بخار

در صورت عدم انجام عملیات شیمیایی مناسب در آب ورودی به بویلر و نیز در مواقع حداکثر مصرف بخار، آب دیگ بالا آمده و قطرات آب را بداخل سیستم بخار وارد خواهد کرد.
همچنین ذرات دیگر نظیر کف و مواد شیمیائی داخل آب دیگ نیز بداخل بخار خروجی رسوخ نموده و با تجمع در لوله ها و تجهیزات مصرف کننده منجر به کاهش راندمان کلی می گردند.

همچنین در اثر انتقال حرارت لوله های بخار با محیط بیرون، مقداری از بخار به کندانس تبدیل می گردد (حتی در صورت عایق کاری کامل) و نتیجه کلی مرطوب شدن بخار در سیستم توزیع است.

وجود قطرات آب در سیستم بخار موجب کاهش آنتالپی واقعی تبخیر شده و از طرفی به تشکیل رسوب در جداره لوله ها و سطوح انتقال حرارت کمک خواهد نمود.

ذرات آب ورودی با بخار، مقاومت حرارتی لایه کندانس در سطوح انتقال حرارت را افزایش داده و مانع دیگری را در برابر انتقال حرارت تشکیل می دهند.

نصب سپریتور یا جداکننده بخار موجب تفکیک هر گونه رطوبت در بخار ورودی و یا کندانس در زیر سطح لوله خواهد شد. در سپریتور شکل ۳ بخار ورودی چندین بار از مسیرهای داخلی تغییر جهت می دهد.

پره های نصب شده بعنوان مانع در برابر ذرات سنگین تر آب محسوب شده و بخار خشک و سبک آزادانه مسیر خود را از داخل سپریتور ادامه می دهد. قطرات آب جدا شده بطرف پائین سپریتور جریان پیدا نموده و از طریق تله بخار تخلیه می شوند که تخلیه کندانس از سیستم بدون اجازه عبور بخار را مقدور می سازد.

سپریتور بخار

شکل ۳: سپریتور بخار

ضربه چکش

در اثر انتقال حرارت لوله های بخار با محیط بیرون، کندانس بشکل قطرات آب در جداره داخلی لوله تشکیل شده که در نهایت به شکل ورقه ای از آب در زیر لوله منجر می شود.

عدم تخلیه آب در زیر لوله می تواند منجر به توده و موجی از آب شود که با سرعت بخار (۲۵-۳۰M/s) در طول لوله حرکت می نماید. این حجم از آب دارای چگالی بالا و غیرقابل تراکم است و با توجه به سرعت زیاد از انرژی جنبشی زیادی برخوردار است.

طبق قانون اول ترمودینامیک انرژی ایجاد نشده و از بین نمی رود و فقط از حالتی به حالت دیگر عوض می شود.

در صورت وجود یک مانع در مسیر بخار، مثل زانوئی یا شیر کنترل، انرژی جنبشی آب به فشار تبدیل شده که شوک شدیدی را وارد می نماید.

ایجاد توده آب درون لوله بخار

شکل ۴ : ایجاد توده آب درون لوله بخار

همچنین تشکیل کندانس در نقاط پایین سیستم (مانند لوله های اصلی انحنادار به سمت پایین در اثر ساپورت نامناسب) و حرکت آن با بخار مجددا معضل ضربه چکش را بوجود خواهد آورد. استفاده از تبدیل های همگرا و یا صافی های با جهت توری عمودی نیز می توانند این مسئله را ایجاد نمایند.

صدا و ارتعاش ایجاد شده در اثر ضربه بین توده آب و مانع به ضربه قوچ یا ضربه چکش معروف است. این ضربه می تواند عمر تجهیزات را بطور جدی کاهش دهد و در موارد شدید ممکن است باعث شکست لوله ها و شیرآلات گردد. عواقب بعدی نشت بخار و ایجاد خطرات جانی و مالی است.
در مورد چگونگی نصب لوله ها شیر آلات گردد. عواقب بعدی نشست بخار و ایجاد خطرات جانی و مالی است. در مورد چگونگی نصب لوله ها شیرآلات در فصل های بعدی به تفصیل صحبت خواهد شد.

پتانسیل های ایجاد ضربه چکش

شکل ۵ : پتانسیل های ایجاد ضربه چکش

مشاهده مطلب در قالب فایل پی دی اف (pdf)دانلود

هواگیری

راهکارهای هواگیری در سیستم های بخار

  • استفاده از شیر هواگیر یا ایرونت
  • نصب شیر بای پس برای دیگ بخار
  • هواگیری به کمک تله بخار

مشکلات مطلوب نبودن کیفیت بخار

  • خروجی زود هنگام شیرهای کنترل
  • کاهش راندمان انتقال حرارت
  • ایجاد ضربه قوچ
مشاهده مطلب در قالب فایل پی دی اف (pdf)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *