فیلتراسیون جانبی آب الزامات سیستم خنک کن

فیلتراسیون جانبی آب ؛ الزامات سیستم خنک کن-بخش دو

بررسی فیلتراسیون آب و الزامات سیستم خنگ کن، هیدروسیکلون یا جدا کننده های گریز از مرکز و بررسی میکروفیلترهای پلیمری و فیلترهای کیسه ای

هیدروسیکلون یا جداکننده های گریز از مرکز

هیچ قطعه گردنده ای در این فیلترها وجود ندارد، بلکه ساده ترین شکل و به دلیل مکان ورودی و خروجی و شکل خاص مخزن، ذرات بزرگ با دانسیته بالاتر نسبت به آب به دلیل نیروی گریز از مرکز جدا شده و در پایین مخزن ودر یک محفظه جمع اوری می شوند(شکل۱).

فیلتراسیون آب-مقاله مجله صنعت تاسیسات

فیلتراسیون آب – هیدروسیلکون

هیچ مقدار قابل پیش بینی برای اندازه ذرات جدا شده و یا میزان جدایش آنها وجود ندارد. این فیلترها عموما در ابتدای یک سیستم فیلتراسیون آب و برای جدایش ذرات بزرگ به منظور جلوگیری از آسیب به دیگر دستگاه ها استفاده شده و در کاربردهای کشاورزی بیشترین استفاده را دارند.

شیر خروجی مخزن جمع آوری می تواند به صورت دستی و یا برقی در بازه های زمانی معین جهت تخلیه مواد جدا شده، باز شود.

میکرو فیلترهای پلیمری و فیلترهای کیسه ای

یک مخزن تحت فشار و تعدادی کارتریج از جنس پلیمر، کاغذ، فایبرگلاس و دیگر مواد مصنوعی با بافت و آرایش های گوناگون مانند چین خورده، تابیده، فشرده و… اجزای اصلی تشکیل دهنده این فیلترها هستند(شکل۲).

این فیلترها عموما دارای بافت چند لایه وفشرده ای بوده وبرای حذف ذرات معلق خیلی کوچک استفاده می شوند.

فیلتراسیون آب - مقاله مجله صنعت تاسیسات

فیلتراسیون آب – میکروفیلترهای پلیمری

به دلیل ماهیت کارتریج این فیلترها، پس از پر شدن روزنه ها وگرفتگی فیلتر معمولا باید تعویض شوند. برخی از فیلترهای کیسه ای را می توان به صورت دستی و با فشار آب و یا هوا شستشو داد. همچنین برخی از انواع چین خورده این فیلترها(pleated) می توانند با استفاده از جریان معکوس پرفشار تا ۳۰ مرتبه تمیز شده و مجددا استفاده گردند.

این فیلترها در اندازه های ۲۰ میکرون تا۰.۱ میکرون در دسترسند. با توجه به دقیق نبودن سایز فیلتراسیون، حذف۹۹/۹ درصد ذرات معیار نامگذاری درجه فیلتراسیون می باشد.

طول کارتریج از ۵ اینچ تا ۶۰ اینچ موجود بوده و متناسب با کیفیت آب، سایز فیلتراسیون و طول کارتریج (سطح فیلتراسیون )، هر کارتریج می تواند تا ۱۰ متر مکعب در ساعت آب را فیلتر نماید.

کاربری و انتخاب نوع فیلتر

همانطور که قبلا ذکر شد، آلودگی فیزیکی آب را می توان به دو پارامتر مربوط دانست:

کدورت و ذرات معلق قابل ذکر است در بیشتر موارد حذف کدورت مورد نیاز نبوده و فقط حذف مواد معلق موجود در آب ایده آل می باشد (کلیه آب های مورد استفاده در فرایندهای غیر بهداشتی). در این موارد استفاده از فیلترهای رزینی (فیلتر با بستر شنی، سیلیس ویا دیگر انواع بستر ها ) توصیه نمی گردد.

 

حجم بالای سیستم، هزینه اولیه زیاد، کاربری مشکل تر، مصرف آب بسیار بالا برای شستشوی فیلتر، تجهیزات جانبی مورد نیاز، تغییر در آرایش لایه های بستر در اثر عمل شستشوی معکوس و نیاز به تعویض ماده استفاده شده در بستر، از مشکلات عمده استفاده از این فیلترها در مقایسه با فیلترهای دیسکی و یا اسکن فیلترها می باشد.

همچنین نوع سیستم کنترلی مناسب برای فیلتر مورد نیاز را می توان از حجم آب در گردش، نوع کاربردی، اهمیت هزینه جاری و نگهداری سیستم، مشخصات سیال و… تعیین نمود.

فیلتراسیون آب

فیلتراسیون آب

مواردی که استفاده از فیلترهای شنی (شکل ۳) توصیه می شود عبارتند از :آب آشامیدنی، فیلتراسیون آب استخر شنا، و فیلتراسیون آب های خاصی که دارای مواد کلوییدی قابل توجه بوده و ممکن است موجب ایجاد آسیب به سیستم گردند (ورودی برخی سیستم های آب شیرین کن). همچنین فیلترهای شنی دارای توانایی خوبی برای فیلتراسیون آبهای حاوی روغن می باشند.

فیلتراسیون آب با فیلترهای دیسکی و توری

برای مقادیر کم آب در گردش (کمتر از ۸۰ متر مکعب در ساعت) و همچنین در صورت عدم نیاز به سیستم اتوماتیک جهت شستشوی خودکار(تشخیص گرفتگی فیلتر و عمل شستشوی معکوس توسط اپراتور انجام می گیرد) و یا به دلایل اقتصادی، استفاده از فیلترهای دیسکی (شکل۴) و یا توری (شکل ۵) با درجه بالاتر از ۱۳۰ میکرون گزینه مناسبی می باشد.

فیلتراسیون آب

فیلتراسیون آب

فیلتراسیون آب

فیلتراسیون آب

در صورت ورود و وجود ذرات درشت در مدار، می توان از ترکیب جداکننده های گریز از مرکز (هیدروسیکلون) همراه فیلترهای دیسکی و یا توری استفاده نمود. در مدارهایی که میزان نفوذ ذرات از هوا به سیستم کم بوده و یا سیستم کاملا باز نباشد و همچنین تجهیزات موجود در سیکل دارای حساسیت بالایی باشند(مانند آب بویلر)، می توان از میکروفیلترها و یا فیلترهای کیسه ای (از ۲۰ تا ۵ میکرون ) استفاده نمود.

 

این نوع فیلترها اکثرا مصرفی بوده ودر هنگام گرفتگی باید تعویض گردند. به همین دلیل استفاده از این نوع فیلتر ها دارای هزینه جاری قابل توجهی بوده وباید برای کاربردهای خاص استفاده شوند.

 

انواعی از میکروفیلتر وجود دارند؛ که قابلیت شستشوی معکوس با فشار بالا را داشته و می توانند بدون نیاز به تعویض تا ۳۰ مرتبه شستشو شوند. همچنین میکروفیلترها توانایی حذف کدورت را داشته و در بسیاری از موارد می توان به جای فیلتر شنی، از ترکیب میکروفیلترها و اسکن فیلترها استفاده نمود.

فیلتراسیون آب

فیلتراسیون آب

دبی بالا و استفاده از سیستم کنترلی اتوماتیک، بهترین شاخص استفاده از اسکن فیلترهای خود شوینده (شکل۶) می باشند. این سیستم دارای کمترین حجم ممکن بوده، در زمان کوتاهی تمیز شده و آب مصرفی جهت شستشوی فیلتر بسیار کمتر ا انواع دیگر فیلترها می باشد.

 

در بیشتر کاربردهای صنعتی، کشاورزی وانتقال آب استفاده از این فیلترها توصیه می شود. در بسیاری از موارد، با توجه به درصد آلودگی آب نسبت به مواد کلوییدی و مواد جامد معلق، می توان از ترکیب اسکن فیلترها و فیلترهای شنی نیز استفاده نمود.

در این موارد سعی می گردد که ۹۰% ذرات معلق سیستم در اسکن فیلتر گرفته شده و از فیلتر شنی با حداکثر سرعت مجاز جریان استفاده شود. این ترکیب نسبت به استفاده از فیلتر شنی به تنهایی، دارای هزینه اوله و هزینه جاری کمتری می باشد.

 

بررسی نحوه انجام فیلتراسیون جانبی آب، استفاده از کلکتور خروجی پمپ سیرکولاسیون و استفاده از مدار جداگانه که از پمپ مخصوص خط کنار گذر استفاده می کند.

مقایسه فیلترهای شنی با اسکن فیلتر خود شوینده

در جدول ۱ به برخی از تفاوت های بین فیلترهای شنی و فیلترهای خود شوینده اتوماتیک در مواردی که امکان استفاده از هر دوی آنها وجود دارد پرداخته شده است.

فیلتراسیون جانبی آب

فیلتراسیون جانبی آب

جدول ۱

تامین فشار مورد نیاز فیلتر

دوروش کلی (شکلهای ۷و۸) برای تامین فشار لازم جهت خط فیلتراسیون جانبی وجود دارد:

فیلتراسیون جانبی آب - مقاله مجله صنعت تاسیسات

فیلتراسیون جانبی آب

۱-استفاده از مدار جداگانه که از پمپ مخصوص خط کنار گذر استفاده می کند.

در این روش، استقلال سیستم فیلتراسیون به طو کامل حفظ گردیده ودر صورت نیاز سیستم می تواند با فشار متفاوتی از فشار خط فرایند عمل نماید.همچنین در صورت نیاز می توان سیستم فیلتراسیون را بصورت مستقل (مثلا پس از عملیات فلاشینگ و شستشوی خط پس از تعمیرات ) راه اندازی نمود.

۲-استفاده از کلکتور خروجی پمپ سیرکولاسیون

به گونه ای که یک انشعاب از این کلکتوربرای هدایت بخشی از آب در گردش که توسط شیر کنترل جریان مشخص می گردد، جهت اتصال به سیستم فیلتراسیون استفاده می شود.

در روش دوم، مزیت قرارگیری کلیه پمپها در کنار هم وهمچنین یکسان بودن پمپها موجب سادگی عملیات نگهداری می گردد.همچنین در این روش فقط زمانی که آب در گردش در جریان باشد عملیات فیلتراسیون نیز انجام می گیرد ومتناسب با دبی در گردش وتعداد پمپهای در حال کار، میزان دبی فیلتراسیون نیز تغییر می یابد.

بطور کلی هرچه فشار سیستم فیلتراسیون بیشتر باشد ، انجام فرایند وبه خصوص عمل شستشوی سیستم بهتر صورت می گیرد. جهت اطمینان از فشار کافی در حین شستشوی خودکار فیلتر، استفاده از یک شیر خودکار تامین فشار (pressure sustaining valve) در خروجی فیلتر پیشنهاد می گردد.

استفاده از این شیر؛ مخصوصا زمانی که آب فیلتر شده به اتمسفر (مانند حوضچه و یا استخر آب خنک شده ) تخلیه می گردد، الزامی است. همچنین می توان از یک شیر دستی (globe valve) نیز استفاده نمود ولی نیاز به تنظیم مجدد در هنگام شستشو دارد.

اگرچه فیلترهای کم فشار واتمسفریک نیز وجود دارند ، ولی نکته مهم این است که این فیلترها دارای سطح فیلتراسیون بسیار بیشتری نسبت به فیلترهای تحت فشار بوده و در نتیجه حجم و هزینه بالاتری خواند داشت. به همین خاطر، فیلترهای اتمسفریک جهت فیلتراسیون جانبی برج های خنک کن پیشنهاد نشده و استفاده نمی گردند.

 

انواع دیگ های(بویلرهای) بخار مشهد بویلرانواع دیگهای(بویلرهای)روغن داغ مشهد بویلرانواع دیگ های(بویلرهای) آبگرم(آبداغ)-دیگ فولادی مشهد بویلربخارشوی-کارواش-تجهیزات موتورخانه-روغن حرارتی-هیتر هوای گرمفیلترشنی-مبدل حرارتی-سختی گیر-موگیر و صافی-منبع کوئل دارمقالات تخصصی بویلر(دیگ بخار)-نرم افزارهای تخصصی-استانداردهای فنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *