فیلتراسیون گازها -قسمت چهارم

فيلتراسيون گازها -قسمت چهارم

پیش فیلترها

در مورد پیش فیلترها، انتخاب نوع معمولا بین فیلترهای تخت، کیسه ای و رول فیلترهای خودکار(شکل۱) خواهد بود. دو فیلتر اول نیاز به هزینه نصب کمتری خواهند داشت، اما هزینه نگهداری آنها بیشتر است. راندمان ها نسبتا پایین بوده اما در رول فیلترهای خودکار راندمان کمی بهتر از فیلترهای تخت یا کیسه ای است.

استفاده از پارچه های الیاف مصنوعی با راندمانهای کمی بالاتر در هر یک از انواع فیلترهای مذکور و فیلترهای توری سیمی لزج خودکار رو به افزایش گذاشته است.

بعنوان یک راهنمای کلی فیلترهای تخت وکیسه ای بیشتر در مورد سیستم های هواساز ساختمانهای با دبی تا ۴۰۰۰ متر مکعب در ساعت ورول فیلترها با پارچه یکبار مصرف و فیلترهای توری سیمی لزج خودکار در سیستم های بزرگتر بکار می روند.

مقاله مجله صنعت تاسیسات

فیلترهای ریز(راندمان بالا)

در صورتی که کارایی اقتصادی یا هزینه سرمایه گذاری اولیه عامل مهمی نباشد، می توان از ترکیب فیلترهای تخت وکیسه ای بعنوان مرحله دوم تصفیه هوا سرد جست یا اینکه از فیلترهای الکترواستاتیک برای جذب ذرات بسیار ریزتر استفاده نمود.

چنانچه فیلتر مذکور از نوع خشک باشد، جمع آوری غبار فیلترهای الکترواستاتیک باید توسط فیلترهای کیسه ای یا رول فیلتر انجام شود. فیلترهای الکترواستاتیک خشک معمولا از چنین ترکیبی استفاده می نمایند.

فیلترهای الکترواستاتیک وکیسه ای قابل کاربرد برای سیستم های حجم متغیر هوا می باشند که در آنها حجم هوا می تواند بین۲۰ تا۱۱۰ در صد مقدار طراحی باشد. سایر انواع فیلترها از کارایی کمتری برخوردارند. استفاده از سیستم های حجم متغیرهوا به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی رو به افزایش گذاشته است.

جدای از تاثیر حجم متغیر هوا بر کارایی برخی از فیلترها، سایر مشخصات سیستم خصوصا سرعت جریان هوا روی انتخاب نوع فیلتر تاثیرگذار می باشند. بطور کلی هرچه راندمان فیلتر بالاتر باشد، مقدار مجاز دبی طراحی کمتر خواهد بود؛

بنابراین در بسیاری از موقع لازم است برای سازگاری با پارامترهای عملیاتی کارایی کمتری را برای فیلتر در نظر گرفت. بعنوان مثال می توان به منتفی دانستن امکان استفاده از سیستم یکپارچه فیلترهای خطی دو مرحله ای اشاره کرد.

الزامات سیستم تاسیسات

از نظر کلی در یک سیستم کامل تاسیسات لازم است ذرات هوا را جمع آوری نموده و هوا را سرد یا گرم کردو سپس هوای بهسازی شده در سراسر ساختمان به گردش در آورد. مقدار ونوع آلاینده های موجود در هوا تا حد زیادی بستگی به محل ساختمان دارند. در مناطق روستایی غلظت غبار احتمالا بین ۰۵% تا ۵%میلی گرم در مترمکعب است که عمدتا ناشی از سایش ذرات خاک، سبزیجات، گرده ها ومواد کربنی می باشد.

در مناطق شهری غلظت غبار احتمالا۱% تا ۱ میلی گرم در مترمکعب است که بخش اعظم آن مربوط به مواد کربنی، خاکستر، سیلیکون وسایر محصولات دانه دار است.

در مناطق صنعتی انتظار می رود غلظت غبار بین ۲تا۵ میلی گرم در مترمکعب باشد که بخش عمده آن را مواد کربنی مانند روغنهای قطران وموم، غبارات شیمیایی ومعدنی، اسیدها وگازهای حاوی سولفور تشکیل می دهند.

پارچه های رزینی

پارچه های تایید نشده از جنس الیاف مصنوعی رزینی که عملیات حرارتی روی آنها انجام شده در حال جایگزینی با پارچه های پشم وشیشه بوده وخصوصا برای تصفیه هوای ورودی وگردشی در سیستم های هواساز وهمچنین تاسیسات هوای ورودی فرایند مناسب می باشند این نوع پارچه دارای افت فشار کمی بوده وراندمان نگهداری غبار آن بسیار زیاد است. این جنس از پارچه معمولا بصورت ورقهای بریده شده یا حلقه ای تا طول حدود۴۰ متر در دسترس می باشد.

کاربرد معمول این فیلتر ها شامل آزمایشگاهها، بیمارستانها، ادارات، فروشگاه های زنجیره ای، مدارس، کارخانجات، انبارها، سالنهای کنفرانس و نمایشگاه، کارخانجات پاشش رنگ، اتاق های تمیز و مراکز کامپیوتر می باشد.

علاوه بر آن محدوده وسیعی از فیلترهای با چگالی بالا خصوصا برای کاربردهای تصفیه نهایی هوا تولید شده اند. فیلترهای یکبار مصرف بصور ت وسیعی برای کاهش دود وبو در دستگاه های هواساز بکار می روند.

فیلترهای کربن فعال

فیلترهای کربن فعال برای جذب انواع دودو بو مانند هودهای خوراک پزی، دودسیگار، گازهای خورنده، مواد فاسدشدنی، پسماندهای صنعتی ومانند آن بصورت قابل ملاحظه ای مورد استفاده قرار می گیرند. ذغال فعال خصوصا برای خنثی سازی بوی مواد آلی بسیار موثر است.

در صورت وجود دود و بوی مواد وابسته به آمونیاک، فیلترهای الیاف مصنوعی مانند فیلترهای پلی استر تایید نشده که به کربن فعال یا زئولیت آغشته شده اند را می توان مورد استفاده قرار داد.

این فیلترها عملکرد موثری در جذب بو در مهدکودکها ومحلهای نگهداری کودکان، بیمارستانها، محلهای مراقبت از بیماران، نگهداری حیوانات، سرویس های بهداشتی عمومی ونظایر آن ارائه نموده اند.

عمرکاری فیلتر بصورت قابل توجهی با استفاده از این نوع فیلترها تغییر می کند، اما از نظر کلی اگر فیلتر بصورت مداوم تمییز شده وروی آن آب پاشیده شده و یا با جاروبرقی تمیز شود عمر آن عملا تا ۶ ماه نیز افزایش خواهد یافت. سرعت هوا، دما ورطوبت همگی براثر بخشی فیلترهای زداینده بو تاثیر می گذارند.

فیلترهای تمیز کننده مستقل هوا

کاربرد تمییز کننده های هوا ی یا دستگاه های تصفیه و به سازی هوا در ادارات ومنازل مسکونی رو به افزایش است. چنانچه دستگاه های مستقل در یک گوشه از اتاق نصب شوند، می توان از آنها برای زدایش غبارات، گرده گل، دود تنباکو و سایر بوها استفاده نمود.

این فیلترها بطور کلی متشکل از فیلتراسیون دو یا سه مرحله ای می باشند که دارای فیلرتهای باردار الکتریکی (الکترواستاتیک ) از الیاف مصنوعی یکبار مصرف تابیده شده می باشند.

در این فیلترها محدوده دبی هوا بین۱۵۰ تا۲۲۰۰ مترمکعب در ساعت است. همچنین این نوع واحدها را (با انتخاب سرعت متغیر هوا ) می توان روی میز، سقف یا دیوار قرار داد.

مقاله مجله صنعت تاسیسات

تصفیه هوای صنعتی

در کارخانجات کثیف بودن هوا باعث کاهش راندمان کارگران، کم شدن عمر کاری ماشین آلات، افزایش میزان آلاینده ها وهزینه های تعمیر ونگهداری خواهد شد. لزوم بهسازی هوا با افزایش غلظت آلاینده های سنگین و یا ساینده در محیط های صنعتی جدی تر می شود.

کنترل کامل با استفاده از سیستم های تصفیه متعارف امکان پذیر نخواهد بود(یا اینکه کاربردشان اقتصادی نمی باشد). در این حالت استفاده از سیستم های جمع آوری غبار در فضای خاص ضرورت پیدا خواهد کرد.

اندازه غبارات صنعتی بین۱میلی متر (۱۰۰۰میکرومتر) تا ۱ میکرون بوده وحتی در مورد غبار کوره های گنبدی، غبار ریخته گری، غبار کوره های قوس الکتریکی ورنگ دانه ها در پاشش رنگ به ۱% میکرومتر نیز می رسد.

فناوری های جدید در کاربردهای پرداخت سطوح نیاز به تصفیه هوای با کیفیت بالاتری را در سیستم های هوای رفت کارخانجات پاشش رنگ واتاق های رنگ (با جریان هوای رو به پایین) ایجاب می نماید.

مهمترین معیار در این فناوری جلوگیری از عبور ذرات به اندازه ۱۵ میکرومتر وبزرگتر از فیلتر حرکت آنها در اثر ارتعاشات به پایین دست فیلتر می باشد. ذراتی که از نظر ظاهری باعث خرابی کیفیت رنگ می شوند در محدوده اندازه ۱۵ تا ۴۰ میکرومتر قرار دارند.

سیستم های عادی بهسازی هوا در قسمت ورودی هوای فرایند از یک فیلتر اولیه برای محافظت دستگاه های تهویه مطبوع خصوصا مبدل های حرارتی، رطوبت زن و بادبزنهای گردشی استفاده می نمایند.

در نهایت برای تصفیه بهتر هوا پس از این فیلترها یک ردیف فیلتر ثانویه قبل از کانال خروجی از سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. هزینه بالای استفاده از فیلترهای مافوق ریز باعث شده تا این نوع فیلترها فقط بصورت موضعی ودر محلهای مصرف مانند اتاق های تمیز مورد استفاده قرار گیرند.

! کپی ممنوع * استفاده از مطالب این سایت فقط با ذکر نام منبع بلامانع می باشد * کپی ممنوع !

انواع دیگ های(بویلرهای) بخار مشهد بویلرانواع دیگهای(بویلرهای)روغن داغ مشهد بویلرانواع دیگ های(بویلرهای) آبگرم(آبداغ)-دیگ فولادی مشهد بویلربخارشوی-کارواش-تجهیزات موتورخانه-روغن حرارتی-هیتر هوای گرمفیلترشنی-مبدل حرارتی-سختی گیر-موگیر و صافی-منبع کوئل دارمقاللات تخصصی بویلر(دیگ بخار)-نرم افزارهای تخصصی-استانداردهای فنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *