نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار

نصب صحیح شيرهای اطمينان در دیگ بخار

شیر اطمینان

شیر ایمنی که به آن شیر اطمینان یا سیفتی ولو (Safety Valve) نیز گفته می شود از انواع شیرآلات است که با هدف جلوگیری از فشار بیشتر از حد طراحی روی مخازن تحت فشار مورد استفاده قرار می گیرد.

نصب شیرهای اطمینان به صورت صحیح اهمیت زیادی در امنیت دیگ بخار دارد. میزان بسته شدن کامل شیر اطمینان پس از آزادسازی جریان و برگشت فشار سیستم به شرایط عادی را اصطلاحا Seat tightness عنوان می کنند.

در صورتی که شیر اطمینان بدرستی بسته نشده و به عبارتی فشار دیسک بر روی سیت به اندازه کافی نباشد، نه تنها احتمال نشتی سیال از شیر اطمینان وجود دارد، بلکه پس از مدتی موجب از بین رفتن سطوح آب بندی و باز شدن مکرر شیر خواهد شد. یکی از عوامل موثر در tightness یا بسته شدن کامل شیر بدون نشتی، جنس نوع دیسک و میزان صافی و نوع پرداخت آن است.

همچنین سطوح دیسک و سیت باید مقاومت کافی در برابر خوردگی را داشته باشند.

در برخی از شرایط امکان استفاده از سیل نرم بجای سیل های فلزی وجود دارد که tightness یا آب بندی بیشتری به همراه دارد، اگر چه صدمه پذیرتر می باشد.

عامل دیگری که در این فاکتور موثر است، به نوع نصب شیر مربوط می شود. باید دقت نمود که قبل از راه اندازی سیستم، براده ها و مواد خارجی کاملا از سیستم تخلیه شده باشند و سپس شیر اطمینان بر روی سیستم نصب و راه اندازی شود، زیرا وجود این ذرات ممکن است موجب صدمات جدی به قسمت نشیمنگاه گردد.

 

نحوه نصب شیر اطمینان

همانطور که می دانید نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار در بویلر بخار اهمیت زیادی دارد. لوله ورودی به شیر اطمینان باید طوری طراحی شود که حداقل افت فشار ممکن در زمان تخلیه را داشته باشد (معمولا ۳% فشار تخلیه) و بدین منظور می توان:

  • قطر ورودی به شیر اطمینان را بزرگ در نظر گرفت (شکل ۴a): در صورتی که شیر اطمینان در مسیر دور از زانوئی و انشعاب و توسط لوله مستقیم و کوتاهی به خط اصلی وصل شود، حداقل قطر لوله ورودی شیر اطمینان می باشد. در خطوط قطور و یا هر لوله دارای زانوئی، قطر انشعاب باید حداقل دو برابر قطر اتصال ورودی شیر اطمینان بوده و توسط تبدیل به قطر شیر اطمینان برسد.
  • استفاده از زوایا و گوشه ها به صورت منحنی مطابق شکل ۴b
  • کاهش طول لوله ورودی به شیر
  • نصب شیر با فاصله حداقل  ۸ تا ۱۰ برابر قطر لوله بعد از هرگونه تبدیل همگرا، واگرا، زانوئی و یا اتصالات Y شکل (شکل ۴C).
نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار

شیر اطمینان باید همواره بصورت عمودی و رو به بالا نصب شود. نصب زاویه دار شیر می‌تواند بر نحوه عملکرد تاثیرگذار باشد. همچنین نصب شیر اطمینان در انتهای خطوط طویل که معمولا دارای جریان نیز نیستند، صحیح نیست.

در انتهای این لوله ها امکان جمع شدن کندانس و جرم های خارجی که می‌توانند منجر به صدمه به شیر و اخلال در کار آن شوند، وجود خواهد داشت.

در مورد لوله خروجی، مناسب است که در سیستم های بخار و گاز، لوله به سمت بالا حرکت کرده و در سیستم های مایع، حرکت رو به پایین داشته باشد و در هر صورت مهم است که هر واریزی دارای تخلیه باشد.

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار

لوله های خروجی افقی باید دارای شیب حداقل ۱:۱۰۰ در جهت دور شدن از شیر باشند تا از تخلیه ثقلی شیر، اطمینان حاصل شود. جمع شدن در خروجی شیرهای اطمینان ممکن است باعث اخلال در عملکرد و یا زنگ زدگی در فنر و قسمت های داخلی شود.

بسیاری از شیرهای اطمینان دارای اتصال تخلیه در روی بدنه هستند و در غیر اینصورت باید مطابق شکل ۳ لوله شیر تعبیه شود. خروجی این لوله باید به محل ایمن و مناسبی هدایت گردد.

ایجاد فشار برگشتی بر روی شیر اطمینان موجب اخلال در کار آن خواهد شد و بدین منظور مقدار فشار معکوس باید کمتر از ۱۲% فشار آزادسازی در نظر گرفته شود. از معادله زیر می توان به منظور اندازه گیری قطر لوله خروجی استفاده کرد:

d= (Lem ۰vg/0.08P ) 1/5

d= قطر لوله (mm)

=Le طول معادل لوله (m)

=m۰ ظرفیت تخلیه (kg/h)

=p12%*فشار آزادسازی

=vg حجم مخصوص بخار در  فشار آزادسازی (m۳/kg)

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار با سیستم تخلیه باز

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار با سیستم تخلیه باز

 

در سیستم های بخار، شیر اطمینان باید طوری نصب شود که از جمع شدن کندانس در ورودی شیر اطمینان جلوگیری شود و این امر با نصب شیر در قسمت فوقانی لوله قابل اکتساب است. (شکل۱)

نصب شیرهای اطمینان

نصب شیرهای اطمینان

در صورتی که شیر اطمینان در زیر لوله نصب شود، جمع شدن کندانس موجب مرطوب شدن بخار نزدیک شیر شده و باعث خوردگی و سپس نشتی می گردد (شکل۲).

نصب شیرهای اطمینان

نصب شیرهای اطمینان بصورت نادرست

هم چنین لازم است تا همیشه خروجی شیر اطمینان بطور کامل تخلیه شود تا از افزایش احتمال خوردگی و نشتی جلوگیری شود (شکل۳).

نصب شیرهای اطمینان

نصب شیرهای اطمینان بصورت صحیح در سیستم های بخار

گیر افتادن ذرات خارجی و رسوبات بین سیت و پلاگ در زمان عملکرد عادی شیر اطمینان و یا هنگام آزمایش های دوره ای نیز موجب از بین رفتن آب بندی شیراطمینان می شود.

بلند کردن بیشتر دسته شیر ممکن است موجب خروج این اجسام شود. اغلب مشکلات نشت بخار در شیرهای اطمینان در زمان حمل و نقل، جمع شدن ناخالصی و یا نصب نادرست اتفاق می افتد.

ست استاندارد میزان آب بندی داخلی شیر اطمینان معمولا بر اساس AP1572 صورت می گیرد.

حمل و نقل شیرها باید بصورت ایستاده (حالت روبه بالا) انجام شود و هرگز نباید از دسته شیر بعنوان نقطه اتکا استفاده نمود. همچنین پوشش های محافظ فلنج ها و پلاکه نباید قبل از نصب دائمی برداشته شوند.

 

طراحی شیر اطمینان و ضرورت استفاده در دیگ بخار

 

مثال نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار

شیر اطمینان وظیفه تخلیه ۱۰۰۰kg/hr بخار اشباع را از طریق لوله‌ای به طول معادل ۲۵m دارا است. فشار آزادسازی برابر ۱۰barg است. حداکثر فشار برگشتی مجاز روی شیر اطمینان برابر ۱۲% فشار خروجی است:

با استفاده از جدول بخار اشباع در این فشار:   vg= ۰.۸۱ m۳/ kg=1.2 barg

قطر داخلی لوله خروجی حداقل باید برابر ۴۶mm باشد. استفاده از لوله مشترک تخلیه جهت چند شیر اطمینان خصوصا در سیستم های بخار، چندان مناسب نبوده و در صورت لزوم باید نکات طراحی و اجرا بدرستی رعایت شوند.

در صورت استفاده از لوله مشترک، قطر لوله در هر مقطع، جهت تخلیه تمام اتصالات ورودی باید به اندازه کافی بزرگ بوده و بنابراین با ورود هر شیر، افزایش می یابد. اتصالات ورودی نباید با زاویه بیشتر از ۴۵۰ صورت گیرند (شکل ۵).

 

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار با سیستم تخلیه بسته

نصب صحیح شیرهای اطمینان در دیگ بخار با سیستم تخلیه بسته

شکل های ۶ و ۷ نشان دهنده نحوه نصب شیرهای اطمینان بر روی منابع و مخازن و تخلیه آنها به سیستم‌های باز یا بسته است.

 

کپی ممنوع استفاده از مطالب این سایت فقط با ذکر نام منبع بلامانع می باشد 

انواع دیگ های(بویلرهای) بخار مشهد بویلرانواع دیگهای(بویلرهای)روغن داغ مشهد بویلرانواع دیگ های(بویلرهای) آبگرم(آبداغ)-دیگ فولادی مشهد بویلربخارشوی-کارواش-تجهیزات موتورخانه-روغن حرارتی-هیتر هوای گرمفیلترشنی-مبدل حرارتی-سختی گیر-موگیر و صافی-منبع کوئل دارمقاللات تخصصی بویلر(دیگ بخار)-نرم افزارهای تخصصی-استانداردهای فنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *